Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Strach v USA: Po Sandy sa valí historická snehová búrka, zrušili už 3000 letov!

Zobraziť galériu (5)

NEW YORK - Severovýchodné pobrežie Spojených štátov dnes očakáva úder možno rekordnej snehovej búrky. Očakáva sa, že v niektorých oblastiach napadne do soboty až 90 centimetrov snehu. Úrady vyzývajú motoristov, aby nejazdili. V New Yorku sa napriek tomu tvoria fronty pred čerpacími stanicami. Problémy začínajú mať aj letiská: zrušených už bolo vyše 3000 letov, informovala agentúra Reuters.

Varovanie pred snehovou búrkou vyhlásili úrady od New Jersey cez juh štátu Maine po Boston, ktorý by mala búrka zasiahnuť najviac. Dnešok začal ľahkým sněžním, ktoré by ale popoludní miestneho času (večer a v noci SEČ) malo výrazne silnieť.

Strach v USA: Po
Zobraziť galériu (5)

Úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali doma, ale motoristi, ktorí ešte majú v živej pamäti nedostatok paliva po minuloročnom údere hurikánu Sandy, sa dnes ponáhľali k čerpacím staniciam, takže v New Yorku už niektorým pohonné hmoty došli. V New Yorku je pripravených vyraziť do ulíc 1800 snehových pluhov.

Strach v USA: Po
Zobraziť galériu (5)

V Bostone a v jeho okolí dnes zostali zatvorené školy a niektorí zamestnanci dostali voľno. Ľudia sa majú pripraviť na výpadky prúdy a majú dohliadnuť na starších alebo hendikepovaných susedov. V štáte New Jersey úrady okrem snehu očakávajú pobrežné záplavy aj silný vietor.

Americký meteorologický úrad varuje pred "veľkou, možno dokonca historickou snehovou búrkou". V Bostone a veľkej časti regiónu Nové Anglicko by mohlo napadnúť 90 centimetrov snehu. Vietor by mohol dosahovať až rýchlosť okolo 110 kilometrov za hodinu.

Búrka postupuje zo stredozápadu Spojených štátov. Vo štvrtok najväčšie problémy s počasím malo Chicago, kde z tamojšieho letiska neodštartovalo 85 letov.

Dnes už letecké spoločnosti zrušili vyše 3000 letov, najviac na letiskách v Newarku, New Yorku, Chicagu a Bostone. Zrušených už bolo aj 881 letov plánovaných na sobotu. Bostonské letisko varovalo, že akonáhle búrka udrie, budú pravdepodobne zrušené všetky lety po dobu 24 hodín.

Strach v USA: Po
Zobraziť galériu (5)

Aerolinky umožňujú cestujúcim v búrkach zasiahnutých oblastiach meniť si dátum odletu bez ďalších poplatkov. V posledných rokoch tiež samé v predstihu rušia lety, než aby dúfali, že budú schopné lietať aj v zlom počasí. Cestujúci tak môžu búrku prečkať doma či v hoteli, namiesto aby vyčkávali na letiskách.

Strach v USA: Po
Zobraziť galériu (5)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu