Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kubánska radosť skončila: Napriek reforme cestovať do zahraničia nemôžu

Gisela Delgadová
Gisela Delgadová (Zdroj: TASR)

HAVANA – Kubánska opozičná líderka vo štvrtok oznámila, že jej zakázali opustiť krajinu, a to aj napriek reforme, ktorá nedávno uvoľnila cestovanie do zahraničia.

Ide pritom o prvý takýto známy prípad, odkedy sa v januári po päťdesiatich rokoch pre Kubáncov opäť otvorili hranice. Gisela Delgadová (48), ktorá patrí k protestnému zoskupeniu Dámy v bielom, pre agentúru AFP povedala, že nesmie odísť z „ostrova slobody“ z dôvodu „protirevolučných aktivít“. Do Spojených štátov plánovala ísť navštíviť svojich rodičov a dcéru.

Režim na Kube umožnil svojim obyvateľom opustiť krajinu aj bez špeciálnych víz prvýkrát za posledné polstoročie. Kubáncom od 14. januára pri cestovaní za hranice stačí už len oficiálne vydaný pas. Reforma je vnímaná ako jedna z najdôležitejších zo strany prezidenta Raúla Castra, ktorý Kube vládne od júla 2006, keď z funkcie prezidenta pre zdravotné problémy odstúpil jeho brat Fidel. V zahraniční pritom už teraz žije množstvo Kubáncov - podľa odhadov až každý šiesty z nich. Na základe reformy dostala povolenie odísť z komunistickej krajiny aj prominentná kubánska blogérka a disidentka Yoani Sánchezová, ktorá publikuje aj v slovenských médiách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu