Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Proces v prípade znásilnenia indickej študentky museli odročiť

Páchatelia 16. decembra v Naí Dillí vlákali do svojho súkromného autobusu študentku a jej priateľa, ktorí hľadali odvoz domov po návšteve kina
Páchatelia 16. decembra v Naí Dillí vlákali do svojho súkromného autobusu študentku a jej priateľa, ktorí hľadali odvoz domov po návšteve kina (Zdroj: int)

NAÍ DILLÍ - Obhajcovia začali dnes s krížovým výsluchom svedkov v prípade hromadného znásilnenia indickej študentky (23). Pojednávanie však odročili po tom, ako prokuratúra namietala proti niektorým otázkam, informovala agentúra DPA.

V utorok v úvode procesu s piatimi obžalovanými prokurátori predvolali na výpoveď 28-ročného priateľa obete, ktorý pri útoku utrpel zranenia. Na osobitný zrýchlený súd v metropole Naí Dillí sa dostavil na vozíku a okrem páchateľov identifikoval aj autobus, v ktorom k brutálnemu činu došlo. Dnes proces pokračoval výsluchom hlavného svedka obhajobou, prokuratúra však namietala proti zaradeniu jeho výpovedí v nedávnom rozhovore pre televíziu medzi dôkazy. Súd o návrhu rozhodne vo štvrtok a celkovo by krížový výsluch mal pokračovať niekoľko ďalších dní, informoval obhajca dvoch obžalovaných A.P. Singh.

Prokuratúra okrem toho žiada zaradiť do žaloby ďalšie obvinenie, podľa ktorého obžalovaní vyhodili obete z autobusu a pokúsili sa ich vozidlom prejsť. Páchatelia 16. decembra v Naí Dillí vlákali do svojho súkromného autobusu 23-ročnú študentku a jej priateľa, ktorí hľadali odvoz domov po návšteve kina. Oboch surovo zbili a ženu hromadne znásilnili. Ťažkým zraneniam podľahla o dva týždne neskôr po prevoze do špecializovanej nemocnice v Singapure.

Proces sa koná za zatvorenými dverami. Piati muži sú obvinení z 13 trestných činov vrátane vraždy, hromadného znásilnenia, únosu, ničenia dôkazov a zločinného sprisahania. V prípade uznania za vinných im hrozí trest smrti. Všetci trvajú na svojej nevine, prokuratúra však uviedla, že má jasné dôkazy. Podľa žaloby sa v deň činu zišli na večeri a dohodli, že nájdu nejakú ženu, znásilnia ju a zabijú.

Šiesty obvinený ešte nie je plnoletý. Súd pre mladistvých mu môže udeliť trest najviac troch rokov v nápravnovýchovnom ústave. Útok vyvolal protesty v indickej metropole i ďalších mestách v krajine, ktorých účastníci žiadali zvýšenie bezpečnostných opatrení proti zločinom páchaným na ženách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu