Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Francúzsko plánuje začať sťahovať vojakov z Mali od marca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko začne postupne sťahovať svojich vojakov z Mali od marca v prípade, že všetko pôjde podľa plánu. V rozhovore pre denník Metro to v stredu povedal minister zahraničia Laurent Fabius.

Dodal, že "územnú celistvosť a bezpečnosť v krajine" musia zabezpečovať malijské a africké jednotky. Francúzsko začne preto od marca odovzdávať Africkú vojenskú misiu v Mali (AFISMA) domácim silám. "My budeme naďalej pôsobiť na severe, kde stále operujú teroristi," vyhlásil Fabius. Doterajšia operácia v Mali bola podľa ministra efektívna a zabránila islamským povstalcom v postupe a zabraní ďalšieho územia. "Zastavili sme narko-teroristické skupiny," povedal. Na intervencii, ktorá majú pripraviť pôdu pre medzinárodné africké sily.

Ofenzíva proti povstalcom kontrolujúcim severovýchod Mali trvá už vyše troch týždňov a vládne sily zaznamenali za podpory Francúzov značné úspechy. Vojakom sa v uplynulých dňoch podarilo dobyť Timbuktu ako aj regionálne správne centrum Gao a v stredu vstúpili aj do mesta Kidal, ktoré je označované za poslednú povstaleckú baštu. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v stredu informoval, že francúzske pozemné a vzdušné jednotky zabili počas operácie stovky islamských povstalcov. Na začiatku ofenzívy prišiel o život jeden Francúz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu