Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Francúzi podporujú narkomanov: Chcú, aby drogy konzumovali hygienicky a pod dozorom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault dnes poskytol súhlas na otvorenie prvého experimentálneho centra pre konzumáciu drog vo Francúzsku. Prvé centrum by malo byť otvorené v Paríži, uviedla francúzska a belgická tlač.

Konzumácia drog je vo Francúzsku nezákonná, plánované centrum bude však zamerané na narkomanov, ktorí konzumujú drogy v uliciach veľkomesta.

Podľa projektu pôjde o špeciálne vybavené sály, kam budú mať narkomani voľný vstup a budú môcť konzumovať svoje drogy za dodržania hygienických predpisov a pod dohľadom lekárskeho personálu. Prvotným cieľom je zníženie počtu prípadov narušenia verejného poriadku zo strany narkomanov.

Realizáciou tohto projektu poverili Medziministerský útvar na boj proti drogám a závislosti od drog (MILDT) a ministerstvo zdravotníctva. Premiér Ayrault zatiaľ nešpecifikoval, kedy a na ktorom mieste v Paríži bude otvorená prvá sála tohto druhu.

Podľa francúzskej tlače by najskôr prichádzal do úvahy 10. parížsky obvod v okolí železničnej stanice Gare Du Nord, kde je vysoký výskyt narkomanov. Parížske mestské zastupiteľstvo vlani v decembri odhlasovalo 38.000 eur na otvorenie prvej experimentálnej sály pre narkomanov.

Už vlani francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová avizovala zavedenie tohto experimentu do praxe, pričom sa inšpirovala existenciou legánych sál pre narkomanov vo Švajčiarsku a v ďalších európskych krajinách. Vo Francúzsku podobné projekty boli doteraz tabu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu