Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Islamskí radikáli obsadili plynáreň: Armáda už oslobodila stovky rukojemníkov!

Boje v Mali uviedli podľa analytikov CNN do pohybu radikáli pôsobiaci v oblasti Sahelu Zobraziť galériu (2)
Boje v Mali uviedli podľa analytikov CNN do pohybu radikáli pôsobiaci v oblasti Sahelu (Zdroj: SITA)

ALŽÍR - Tretím dňom pokračuje incident na juhovýchode Alžírska, kde sa islamskí radikáli zmocnili podniku na spracovanie plynu. Postupne sa upresňujú informácie o počte rukojemníkov a oslobodených, ale záchranná operácia alžírskej armády podľa stanice Al-Džazíra stále pokračuje.

Podľa dnešných správ sa po stredajšom útoku skupiny Al-Mulasamín napojenej na Al-Kajdu dostalo do rúk únoscov takmer 700 ľudí. Hneď pri akcii zahynuli dvaja ľudia, pri štvrtkovom zásahu alžírskej armády potom zrejme cez 30 ďalších. Dnes sa na slobodu dostalo podľa alžírskej agentúry APS cez 570 alžírskych rukojemníkov a asi stovka z pôvodných viac ako 130 cudzincov. Tridsať zvyšných sa stále nezvestných.

Mauritánska agentúra ANI oznámila, že medzi stále zajatými cudzincami sú Američania a že ich únoscovia chcú vymeniť za dvoch teroristov odsúdených a väznených v USA. Ide o egyptského slepého šejka Umara Abdar Rahmana a o Pákistanku Áfíu Siddíkíovú. ANI tiež oznámila, že veliteľ únoscov Mochtár Belmochtár chce, aby Francúzsko začalo vyjednávať o ukončení intervencie do Mali.

Práve tá a podpora Alžírska voči Francúzsku sa považuje za dôvod, prečo teroristi v Alžírsku zaútočili. Francúzsko stále posilňuje svoje jednotky v Mali a dnes tam má už 1800 vojakov. Paríž aj Bamako potvrdili, že sa dnes podarilo dobyť z rúk islamských radikálov mesto Konna. Množia sa však správy o krutostiach páchaných na civilistoch. OSN očakáva, že násilie v Mali vyženie z domovov až 700.000 ľudí, z toho cez 400.000 by mohlo v najbližších mesiacoch utiecť do susedných krajín.

Do Bamaka začínajú prichádzať prví vojaci zo štátov západnej Afriky, ktoré prisľúbili účasť v intervenčnej misii Misma. Účasť v nej ohlásilo osem západoafrických krajín - Nigéria, Togo, Benin, Senegal, Niger, Guinea, Ghana a Burkina Faso - plus Čad. Celkom to má byť okolo 5300 vojakov. Prvá časť, asi 2000 vojakov, bude údajne rozmiestnená v Mali do 26. januára.

Francúzsko sa rozhodlo minulý piatok pomôcť malijskej armáde zastaviť postup islamistov zo severu do centra krajiny a metropole Bamaku. Boje v Mali uviedli podľa analytikov CNN do pohybu radikáli pôsobiaci v oblasti Sahelu, najmä ľudia z výcvikových táborov v južnej Líbyi. Práve tí stoja za útokom v Alžírsku.

Vojenská intervencia v Mali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsko sprísňuje bezpečnostné opatrenia, pretože islamisti pohrozili útokmi na francúzske ciele. Americký minister zahraničia Leon Panetta ubezpečil, že teroristi, ktorí zaútočia na USA a ich občanov, budú odhalení a nepodarí sa im nájsť úkryt nikde na svete.

Británia ale podobne ako USA a Japonsko, ktorých občania boli medzi rukojemníkmi, dali najavo nevôľu nad tým, že ich Alžír o pripravovanej štvrtkovej vojenskej akcii neinformoval. Väčšina z prepustených rukojemníkov dnes ale dávala najavo vďačnosť za profesionálnu prácu alžírskych vojakov. Alžírska armáda do akcie nasadila vrtuľníky a tiež špeciálne komandá. Podarilo sa im zajať jedného z únoscov, ktorý povedal, že sa útoku u Ajn Amanásu zúčastnilo 32 bojovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu