Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

USA uznalo Somálsko: Po dvadsiatich nepokojných rokoch opäť oficiálne na mape

Členovia súčasného somálskeho parlamentu
Členovia súčasného somálskeho parlamentu (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Spojené štáty prvýkrát po vyše dvoch desaťročiach oficiálne uznali somálsku vládu. Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová to potvrdila počas štvrtkovej návštevy somálskeho prezidenta Hasana Šajcha Mahamúda vo Washingtone.

Ide o prvé oficiálne uznanie somálskej vlády zo strany USA od roku 1991, keď ozbrojené opozičné skupiny zvrhli vojenského diktátora a prezidenta Muhammada Siáda Barrého, uviedla agentúra DPA.

Chudobná východoafrická krajina sa od zvrhnutia Barrého zmietala v občianskej vojne, sužovaná katastrofálnym suchom a útokmi radikálnych islamistických milícií aš-Šabáb. Reálna moc prezidenta Hasana Šajcha Mahamúda je aj v súčasnosti ohraničená na jednotlivé regióny krajiny. Africká únia (AÚ) v Somálsku pôsobí od roku 2007, píše DPA. Spojené štáty podporujú somálsku vládu miliónovými dotáciami. "Somálske vedenie si je vedomé práce, ktorú má pred sebou," uviedla Clintonová.

Somálsky prezident sa v Bielom dome stretol aj s americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý zablahoželal Mahamúdovi k jeho septembrovému zvoleniu do funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu