Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V mrazivých uliciach to vrelo: Tisíce ľudí chcú dať ruské deti Američanom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok jednoznačne odmietol výzvy na zrušenie zákazu adopcií ruských sirôt občanmi Spojených štátov.

"Čo sa stalo.... sa už neodstane, bez ohľadu na protesty. Toto by sme si mali vyjasniť," povedal na tlačovej konferencii v Moskve Pavel Astachov. Poukázal pritom na to, že legislatíva prešla veľkou väčšinou aj v ruskej Štátnej Dume, a nie je preto iba dielom samotného Putina.

Tisíce Rusov vyšli v nedeľu do ulíc Moskvy, aby vyjadrili protest proti zákonu o zákaze adopcií ruských detí Američanmi. Ten vyplýva z takzvaného zákona Dimu Jakovleva. Cieľom zhromaždenia bolo poukázať na poslancov dolnej komory parlamentu, ktorá veľmi rýchlo zákon odsúhlasila. Podujatie sa konalo za mínusových teplôt a veľkej účasti polície. Podľa organizátorov prišlo do centra Moskvy 20-tisíc ľudí, podľa polície o polovicu menej.

Putin podpísal zákon, ktorý zakazuje adopcie ruských detí americkými občanmi, ešte na sklonku uplynulého roka. Išlo o reakciu na takzvaný Magnitského zákon schválený americkým Kongresom, ktorý uvaľuje sankcie na Rusov podozrivých z porušovania ľudských práv. Ruská norma sa dotkla asi 50 prebiehajúcich prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu