Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Iránska vláda svet do svojich jadrových zariadení stále pustiť nechce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: time.com)

VIEDEŇ - Dvojdňové rokovania medzi zástupcami Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a iránskymi predstaviteľmi, ktoré sa konali v Teheráne, zrejme nepriniesli žiadnu dohodu. Tlačovú agentúru AFP o tom vo štvrtok informoval nemenovaný diplomatický zdroj.

Delegácia MAAE, ktorá mala od Iráncov získať povolenie na vstup do sporného jadrového zariadenia Párčín, sa podľa neho v piatok ráno vráti do Viedne, kde má jadrový úrad OSN svoje sídlo. Iný diplomatický zdroj pre AFP uviedol, že podľa posledných informácií zo štvrtka medzi rokujúcimi stranami pretrvávajú "rozdiely".

Inšpektori MAAE sa už vyše roka snažia od Iránu získať prístup k určitým zariadeniam, vedcom a dokumentom, aby mohli preveriť informácie o údajnom vojenskom rozmere jadrového programu krajiny. Predstavitelia islamskej republiky trvajú na tom, že sporné aktivity slúžia výhradne na mierové účely, a MAAE vyčítajú vyvodzovanie záverov na základe sfalšovaných dokumentov. Generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano vyhliadky na dosiahnutie dohody minulý týždeň zhodnotil "nie práve optimisticky" a podľa niektorých pozorovateľov odmietavý prístup Iránu súvisí s nadchádzajúcim kolom rokovaní o jadrovom programe so skupinou šiestich svetových mocností, ktoré sa má uskutočniť 28. a 29. januára. Krajiny od Iránu požadujú, aby zastavil obohacovanie uránu a uzavrel jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu