Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Streľba na člena justície: Ozbrojenec zastrelil sudcu najvyššieho súdu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MACHAČKALA - Ozbrojený muž v utorok zastrelil vysokopostaveného sudcu v centre hlavného mesta Dagestanu, autonómnej republiky v Ruskej federácii, zmietajúcej sa v násilí. Informovali o tom predstavitelia miestnej polície a justície, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

Útočník spustil v metropole Machačkala z tesnej blízkosti paľbu na sudcu najvyššieho dagestanského súdu Magomeda Magomedova a ušiel z miesta činu.
      
Prevažne moslimský Dagestan v nepokojnom severnom Kaukaze trpí častými streleckými a bombovými útokmi, z ktorých mnohé sú namierené proti polícii, štátnym predstaviteľom alebo umierneným duchovným.
      
Väčšina násilia sa pripisuje islamistickému povstaniu, ktoré má korene v postsovietskych separatistických vojnách v susednom Čečensku.
      
Časť násilia v Dagestane, ktorý leží na pobreží Kaspického mora, súvisí aj s obchodnými spormi a napätím medzi rivalmi v autonómnej republike, kde žijú desiatky etnických skupín.
      
Militanti v severnom Kaukaze vyhlasujú, že bojujú za samostatný islamský štát v pásme autonómnych republík popri južnej hranici Ruska. Aktivisti za ľudské práva tvrdia, že povstanie živí najmä chudoba a hnev voči policajným praktikám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu