Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rok po havárii Concordie: Vrak je stále uviaznutý na ostrove

V čase nehody bolo na palube 4229 ľudí Zobraziť galériu (5)
V čase nehody bolo na palube 4229 ľudí (Zdroj: SITA)

GIGLIO PORTO - Katastrofu luxusnej výletnej lode Costa Concordia spred roka, ktorá si vyžiadala viac ako tri desiatky obetí, si dnes pripomínajú viacerými spomienkovými podujatiami na talianskom ostrove Giglio, kam pricestovali aj pozostalí zo zahraničia. Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry APA.

V noci z 13. na 14. januára 2012 sa loď, na ktorej velil kapitán Francescho Schettino, odchýlila od stanoveného kurzu a priblížila sa k ostrovu Giglio pri západnom pobreží Talianska. Plavidlo tam narazilo na skaly, prevrátilo sa na bok a začalo naberať vodu. Na palube plavidla sa v čase nehody nachádzalo dovedna 4229 ľudí.

Kapitán Schettino čelí v tejto súvislosti obvineniam zo zabitia z nedbanlivosti a opustenia lode. Talianska prokuratúra, ktorá v decembri uzavrela vyšetrovanie kauzy, pripravuje žaloby na celkove 12 osôb a následne proces.

Na ostrove Giglio sa seriál rôznych akcií začal dnes ráno obnovením časti skalného útesu, ktorý loď strhla. Na pôvodne miesto ho za oblačného počasia umiestnili starosta Giglia, predstaviteľ spoločnosti Costa Crociere - prevádzkovateľa lode - a príbuzní obetí. Nasledovala omša, ktorú v kostole ležiacom neďaleko vraku plavidla celebroval arcibiskup Guglielmo Borghetti.

V priebehu popoludnia sa na ostrove chystalo odhalenie pamätných tabúľ a v podvečer sa tam uskutoční koncert klasickej hudby. Pietne akcie vyvrcholia o 21.45 h minútou ticha za obete nešťastia, po ktorej sa v prístave rozoznejú sirény. Práve v tomto čase došlo pred rokom ku kolízii Costa Concordie.

Prevádzkovateľ lode v týchto dňoch informoval, že vyzdvihnutie vraku havarovaného plavidla potrvá dlhšie a bude výrazne nákladnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Konkrétny definitívny termín, v ktorom vrak opustí ostrov, predstavitelia Costa Crociere v sobotu uviesť nechceli.

V zdôvodnení uviedli, že by to bolo vzhľadom na komplikovanosť celej operácie zavádzajúce a nespoľahlivé. Ráta sa však s tým, že by sa to malo podariť pred skončením leta 2013. Náklady namiesto predpokladaných 300 miliónov dosiahnu až 400 miliónov dolárov (približne 305 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu