Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Monti: Treba poraziť populizmus, Taliansko potrebuje proreformnú koalíciu

Mario Monti
Mario Monti

RÍM - Vládu, ktorá by bola vierohodná v Európe a dokázala by prekročiť tradičné rámce ľavicovej i pravicovej politiky, zaželal dnes Taliansku úradujúci premiér Mario Monti.

Na stretnutí predstaviteľov stredoľavej Demokratickej strany (PD) podľa talianskych médií zdôraznil, že éra bipolárnej politiky je minulosťou, namiesto nej je potrebná politika európska.

Za najlepšie riešenie pre Taliansko by Monti podľa vlastných slov považoval vytvorenie koalície proreformných síl rôznych strán, pretože práve reformy považuje za záruku hodnovernosti krajiny v Európe.

Podľa odchádzajúceho premiéra treba bez ohľadu na víťaza februárových volieb povedať nie populizmu, reprezentovanému centristickou pravicou pod vedením Silvia Berlusconiho.

Premiér naznačil, že po voľbách zrejme nezasadne do ministerského alebo premiérskeho kresla, ale sa pravdepodobne opäť vráti na univerzitnú katedru.

O dôležitosti veľkej koalície pre krajinu hovoril vo vysielaní vlastnej komerčnej televízie aj Silvio Berlusconi, líder kedysi vládnej strany Ľud slobody (PdL), ktorý deklaroval pripravenosť tak na spoluprácu s demokratmi, ako aj Montim v záujme realizácie reforiem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu