Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevrat v Saudskej Arábii: Kráľ prvýkrát udelil ženám miesta v parlamente!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alarabiya.net)

RIJÁD - Saudskoarabský kráľ Abdalláh prvýkrát udelil ženám kreslá v parlamente. Tento krok, vďaka ktorému sa ženy konečne budú podieľať na politickom systéme Saudskej Arábie, bol v krajine veľmi očakávaný.

Oficiálna tlačová agentúra kráľovstva dnes informovala, že Abdalláh vydal dva kráľovské dekréty, zaručujúce ženám 30 kresiel v rade Šúrá, ktorá má 150 členov a predsedu. Rada posudzuje zákony a odpovedá na otázky ministrov, ale nemá legislatívne právomoci. Všetkých členov vymenováva kráľ a má štvorročné funkčné obdobie, uviedla tlačová agentúra AP.
      
Od roku 2006 boli ženy menované len za poradkyne, nie členky orgánu. Politický systém v krajine je prevažne v rukách mužov.
     
Dekréty sú reakciou na požiadavky obhajcov práv, aby ženy dostali hlas a vplyv v Saudskej Arábii. Mnohé už verejne protestujú proti náboženskému zriadeniu v krajine, ktoré sa drží wahhábizmu, jednej z najprísnejších interpretácií islamského práva šaría.
      
Kráľove dekréty však ukazujú, že postupuje opatrne, aby nerozhneval mocných duchovných.
      
Na základe dekrétov musia členky rady "dodržiavať princípy práva šaría bez akéhokoľvek porušovania" a nosiť závoj. V nariadeniach sa takisto uvádza, že členky rady budú vchádzať do budovy rady osobitnými vchodmi, sedieť v kreslách určených pre ženy a modliť sa na osobitných miestach.
      
Predstavitelia kráľovstva už skôr uviedli, že zástupcov oboch pohlaví bude oddeľovať zástena a dorozumievanie medi mužmi a ženami bude zabezpečovať interný komunikačný systém.
      
Kráľovstvo, ktoré je kolískou islamu, uplatňuje prísne oddeľovanie pohlaví, a to na základe spomenutej interpretácie islamu. Napríklad dvojica, ktorá nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu, môže byť zadržaná za to, že je úplne sama v tom istom aute alebo si spolu dáva na verejnosti šálu čaju či kávy. Saudskoarabi dodržiavajú túto segregáciu dokonca aj doma, kde majú oddelené obývačky pre mužských a ženských hostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu