Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Českí voliči majú z možnosti priamo voliť prezidenta väčšinou radosť

Vladimír Franz pri volebnej urne
Vladimír Franz pri volebnej urne (Zdroj: SITA)

PRAHA - Oslovení českí voliči, ktorí už využili svoje právo po prvý krát priamo rozhodnúť o svojom prezidentovi, majú z tejto možnosti prevažne radosť. Z miniankety vyplýva, že voliči sa radi inšpirujú aj televíznymi debatami.

Krátko po otvorení volebných miestností o 14.00 h prúdili do jednej zo základných škôl v Prahe 5, kde sú zriadené volebné okrsky, desiatky voličov. Išlo prevažne o tých skôr narodených, ktorých dopĺňali mladí. Ľudia v produktívnom veku začali prichádzať vo väčšom počte až neskôr, často priamo z práce.
      
"Vždy chodíme aj s manželkou prví. Je to pre mňa česť, že môžem voliť. Som už starý, no môžem dať hlas, komu chcem," prezradil dôchodca Jaroslav. Priznal, že volil toho kandidáta, ktorého má najradšej, no meno si nechal pre seba. "Verím, že sa Česi dobre rozhodnú. Som rád, že politici dali voľbu ľuďom, Česko ale iné nebude. Rozhodujú poslanci, nie prezident, opak je len prianím, nie skutočnosťou," uviedol.
     
Aj dôchodkyňa Ružena je presvedčená, že možnosť voliť hlavu štátu priamo, je výborná. "Mali by rozhodovať všetci ľudia. Čo bolo tých diskusií, každý si môže vybrať toho, kto bol preňho najlepší," odporučila. Podľa jej slov by mal byť nový prezident človek s čistou minulosťou, charakterom a nechcel len všetko pre seba, ale pre ostatných.
      
Študent Petr je s možnosť voliť hlavu štátu spokojný. "Každý si môže rozhodnúť, akého chce mať prezidenta, doteraz to bolo na poslancoch. Páči sa mi myšlienka, že si vyberieme toho, kto nám má byť najbližšie roky vzorom. Prezident dokáže do politiky zasiahnuť a určovať smer cesty. Ja som sa rozhodoval podľa osobných sympatií, novín a televíznych debát," vysvetlil. Od novej hlavy štátu Petr žiada, aby nebola jednostranná, ale otvorená a počúvala všetkých ľudí.
      
Skeptický z týchto volieb bol štyridsiatnik Jozef. "Chcem to mať skoro za sebou," vysvetlil dôvody, prečo prišiel medzi prvými. "Voliť chodím stále, beriem to ako svoju občiansku povinnosť. Zaujíma ma, kto to vyhrá, ale nič sa tým nezmení. Som pesimista," dodal.
      
Prvé priame voľby hlavy štátu v dejinách Českej republiky sa začali dnes o 14.00 h otvorením dovedna 14.904 volebných miestností po celej krajine. Voliči majú na výber z deviatich kandidátov. Okrem Zemana to sú Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka. Výsledky volieb sa očakávajú v sobotu okolo 18.00 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu