Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európa zbrojí proti hackerom a detskej pornografii, otvára nové centrum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAAG - Európske centrum boja proti počítačovej kriminalite, ktorého cieľom má byť ochrana európskych občanov a podnikov pred internetovou trestnou činnosťou, otvoria 11. januára v priestoroch Európskeho policajného úradu EUROPOL v holandskom Haagu.

Novootvorené centrum má posilniť schopnosť Európskej únie bojovať proti počítačovej kriminalite a brániť internet, aby bol slobodný, otvorený a bezpečný. Informovala o tom Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Podľa eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Cecilie Malmströmovej sú páchatelia počítačovej trestnej činnosti prefíkaní a v používaní nových technológií na trestné účely sú vždy o krok vpred. Centrum boja proti počítačovej kriminalite (EC3) má EÚ pomôcť v predchádzaní internetovej trestnej činnosti a v boji s ňou.

"Európske centrum boja proti počítačovej kriminalite má za cieľ byť ústredným miestom poskytovania expertných znalostí, pôsobiť ako centrum operatívnej investigatívnej a forenznej podpory a zároveň prispievať svojou schopnosťou k mobilizovaniu všetkých relevantných zdrojov v členských štátoch EÚ s cieľom zmierňovať a znižovať hrozbu počítačovej trestnej činnosti, nech už pochádza odkiaľkoľvek,“ uviedol Troels Oerting, vedúci Európskeho centra boja proti počítačovej kriminalite. Hlavnou náplňou centra má byť vyšetrovanie online podvodov organizovaných zločineckými skupinami, a to najmä útokov zameraných na elektronické bankovníctvo a iné online finančné aktivity, sexuálne zneužívanie detí na internete a tie zločiny, ktoré majú vplyv na kritickú infraštruktúru a informačné systémy v EÚ. Operácie takéhoto rozsahu nedokážu podľa Ludvikovej úspešným spôsobom realizovať policajné zbory iba jedinej krajiny.

EC3 bude zhromažďovať expertné znalosti a informácie, podporovať vyšetrovania trestných činov a propagovať celoeurópske riešenia. Zároveň bude podporovať výskum a vývoj a vytvárať potrebné kapacity na presadzovanie práva a bude posudzovať hrozby vrátane analýz trendov, prognóz a vlastných varovaní. Helpdesk bude krajinám EÚ ponúkať prevádzkovú podporu a poskytne technické, analytické a forenzné odborné znalosti pri spoločných vyšetrovaniach EÚ.

Ako informovala Ludviková, zo zistení nedávneho prieskumu 89 percent používateľov internetu sa bojí uvádzať na internete osobné informácie a 12 percent z nich sa už stalo obeťou internetového podvodu. Každodenne sa na celom svete stane obeťou nejakej formy počítačového zločinu približne jeden milión ľudí. Podľa odhadov v dôsledku internetových zločinov prichádzajú obete na celom svete každoročne približne o 290 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu