Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Expremiérka Tymošenková oznámila občiansku neposlušnosť

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková dnes vo väzenskej nemocnici, kde sa od mája lieči z bolestí chrbta, vyhlásila občiansku neposlušnosť.

"Dnes začínam s osobnou občianskou neposlušnosťou," napísala v otvorenom liste ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Podľa agentúry RIA Novosti list zverejnila aj internetová stránka jej politickej strany Batkivščyna (Vlasť).

Tymošenková uviedla, že už viac nebude komunikovať s vyšetrovateľmi a prokuratúrou a odmietne ísť na akékoľvek súdne pojednávanie. Okrem toho zdôraznila, že sa bude fyzicky brániť akémukoľvek pokusu násilím ju previezť do súdnej miestnosti. Podľa vlastných slov ani nedovolí, aby ju prehľadávali.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády si odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí pri podpise kontraktu na dodávky plynu s Ruskom, ktorý žalobcovia označili za nevýhodný pre Ukrajinu. Opozícia vníma odsúdenie expremiérky a hlavnej súperky prezidenta Janukovyča za politicky motivované.

Väznená expremiérka naposledy v polovici decembra odmietla prísť na pojednávanie, ktoré sa malo zaoberať jej finančnými machináciami, keď bola v čele spoločnosti Zjednotené energetické systémy Ukrajiny. Pojednávanie preložili na 18. januára 2013.

V tomto druhom procese je obžalovaná z daňových únikov a sprenevery. Obvinenia popiera tvrdením, že je obeťou politického prenasledovania zo strany svojho hlavného politického rivala Janukovyča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu