Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri ozbrojenom konflikte v Kašmíre zahynuli dvaja indickí vojaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠŔINAGAR - Dvaja indickí vojaci zahynuli dnes pri prestrelke s pakistanskými vojakmi neďaleko hranice prímeria, ktorá rozdeľuje sporný himalájsky región Kašmír medzi Indiu a Pakistan. Oznámila to dnes indická armáda.

Armádny hovorca uviedol, že prestrelka vypukla po tom, ako pakistanskí vojaci prešli cez tzv. kontrolnú líniu do indickej časti Kašmíru. Indickí vojaci na pravidelnej hliadke ich vyzvali, aby sa vzdali, reakciou však bola streľba, dodal hovorca s tým, že išlo o závažnú provokáciu pakistanskej strany.

Pakistanská armáda v reakcii poprela obvinenia z nevyprovokovanej streľby. Ide o druhý násilný incident v spornom regióne za uplynulé tri dni. Pakistan v nedeľu oznámil, že jedného z jeho vojakov zabili pri hranici indickí vojaci, čo vyvolalo obavy z nárastu napätia medzi susednými krajinami, ktoré disponujú jadrovými zbraňami.

Prímerie v Kašmíre obe strany v poslednom desaťročí z veľkej časti dodržiavajú, keď sa ich vzťahy pomaly zlepšujú, avšak prípady streľby a menších zrážok v oblasti kontrolnej línie sú stále pomerne časté. V roku 2012 podľa indickej armády zahynulo pri 75 incidentoch osem jej vojakov.

India a Pakistan viedli v minulosti dve vojny o Kašmír, ktorý je v prevažne hinduistickej Indii jediným štátom s moslimskou väčšinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu