Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osvienčim navštívilo vlani rekordných 1,43 milióna návštevníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Bývalý koncentračný tábor Osvienčim-Brzezinka v južnom Poľsku navštívilo vlani 1,43 milióna návštevníkov, čo je rekord v 65-ročnej histórii múzea holokaustu, zapísaného v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Informovala o tom v piatok agentúra Associated Press. Riaditeľ pamätníka Piotr Cywinski povedal, že bývalý nacistický tábor smrti zaznamenáva rekordnú návštevnosť už niekoľko rokov. V roku 2011 bolo návštevníkov 1,4 milióna, teda trojnásobok počtu spred desiatich rokov. Riaditeľ zdôraznil, že v poslednom desaťroční sa Osvienčim stal "základným pamätníkom" holokaustu pre celú Európu.

Masívny nárast návštevníkov zaznamenalo Poľsko po svojom vstupe do Európskej únie v roku 2004, ktorý povzbudil mnohých Európanov k ceste do Poľska a po ktorom sa otvorili nové letecké spojenia z neďalekého Krakova.

Najväčší počet návštevníkov Osvienčimu - 446.000 - bol z Poľska, po ktorom nasledovali veľké skupiny z Británie, USA, Talianska, Nemecka, Izraela a ďalších krajín.

Narastajúca návštevnosť je významným krokom vo vzdelávaní o holokauste, zaťažuje však budovy bývalého koncentračného tábora, z ktorých mnohé boli postavené z dreva a nikdy sa neplánovalo, že by mali mať tak dlhú životnosť.

 V súčasnosti prebiehajú rozsiahle snahy o konzerváciu predmetov patriacich obetiam z Osvienčimu, aj samotných budov. Cieľom je udržať ich v podobnom stave, v akom boli, keď tábor v januári 1945 oslobodila Červená armáda. Nacistické Nemecko zavraždilo v Osvienčime-Brzezinke najmenej 1,1 milióna ľudí. Väčšina z nich boli židia, ale medzi obeťami boli tiež poľskí politickí väzni, Rómovia, homosexuáli a ďalší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu