Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Chovať slonov sa oplatí: Za každé narodené mláďa 15 tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HANOJ - Vietnam odmení chovateľov slonov za každé novonarodené mláďa sumou v prepočte 15.000 eur. Vláda totiž schválila projekt s celkovým rozpočtom 2,2 milióna eur s cieľom podporiť chovateľstvo ohrozených hrubokožcov, informovala dnes agentúra DPA.

"Ide o projekt starostlivosti o slonov, ktorý sme prijali minulý mesiac," oznámil zástupca riaditeľa Úradu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka v provincii Dak Lak v strednej časti Vietnamu.

Každému zvieraťu bude z vládnych fondov uhradená jedna veterinárna prehliadka ročne. Majitelia sloních samíc, ktorým sa narodí sloníča, dostanú spomenutý finančný príspevok ako náhradu výdavkov súvisiacich so starostlivosťou počas tehotenstva, pôrodom a starostlivosťou o mláďa.

Chovatelia podľa DPA program privítali, no volajú po ďalších opatreniach, najmä zalesňovaní alebo konzervácii lesov, aby mali slony svoje prirodzené prostredie na rozmnožovanie.

Počet slonov v zajatí sa za ostatné tri desaťročia v provincii znížil z 500 na 50 jedincov. V regióne Dak Lak žije 80 percent z celkového počtu takto chovaných slonov vo Vietname a približne polovica z celkového počtu okolo 80 slonov žijúcich v divočine. Slony sú nesmierne náročné tvory na potravu, ktoré zožerú denne až 100 kilogramov listov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu