Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež podporuje Montiho: Talianom odkázal, aby pamätali na hodnoty

Benedikt XVI.
Benedikt XVI.

RÍM - Dnešné vianočné posolstvo pápeža Benedikta XVI. adresované Talianom bolo vyjadrením podpory Mariovi Montimu. Ten ako predseda talianskej technokratickej vlády podal v piatok 21. decembra demisiu. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Provatikánski centristi vyvíjajú tlak na Montiho, aby kandidoval v talianskych parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať 24. a 25. februára 2013. Ekonóm Monti, ktorého v roku 2011 vymenovali za premiéra a jeho úlohou bolo zachrániť Taliansko pred finančnou krízou, je praktizujúci katolík a členom jeho doterajšej vlády bol minister úzko napojený na Vatikán. Monti tvrdí, že by kandidoval, keby ho o to požiadali také politické sily, ktoré by podporovali jeho program reforiem a úsporných opatrení.

Benediktov pozdrav Talianom dnes obsahoval aj želanie, aby v dôležitých voľbách mysleli a dbali na "rebríček hodnôt". Talianska tlačová agentúra ANSA uviedla, že pápežova výzva bola vlastne propagáciou Montiho a už sa "veľmi blížila" odporúčaniu, aby občania volili Montiho vo februárových voľbách, ak sa ich zúčastní. Vyhlásenia Vatikánu sa snažia ovplyvňovať taliansku politiku.

Montiho predchodca, expremiér Silvio Berlusconi, je zaťažený sexuálnymi a korupčnými škandálmi. Berlusconi, ktorý popiera spáchanie trestných činov, sa ešte nevyjadril jasne, či bude kandidovať v blížiacich sa parlamentných voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu