Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskí biskupi by do dvoch rokov mali navštíviť pápeža

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do dvoch rokov by mali slovenskí biskupi absolvovať návštevu ad limina apostolorum u pápeža vo Vatikáne. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik, tieto návštevy sa konajú približne raz za sedem rokov.

Od roku 2005 vykonali návštevu ad limina apostolorum všetci biskupi cirkvi. Poslednou návštevou ad limina bola v novembri delegácia Francúzskej biskupskej konferencie. Slovenskí biskupi boli na takejto návšteve naposledy v roku 2007.

Počas svojho sedemročného pontifikátu tak Benedikt XVI. v Ríme prijal v prvom kole biskupov všetkých krajín sveta, aby ho osobne informovali o situácii vo svojej krajine. Na jar tak začne ďalšie kolo rozhovorov, ktoré začnú návštevou zástupcovia 227 talianskych diecéz.

Kódex kanonického práva určuje, že zástupcovia episkopátu pravidelne cestujú do Ríma na návštevu ad limina, čiže k prahom apoštolov. V súčasnosti je na svete približne 2 900 diecéz.

Prvé návštevy biskupov v Ríme sa začali v roku 743 po nariadení pápeža Zachariáša. Pravidlá ustanovil Sixtus V. v roku 1585.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu