Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Skončí Berlusconi v base? Prokuratúra žiada rok väzenia!

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Talianska prokuratúra žiada ročný trest odňatia slobody pre expremiéra Silvia Berlusconiho pre obvinenia, že nesie spoluvinu na zverejnení prepisov odpočúvania v novinách, ktoré vlastní jeho mediálne impérium.

Prokurátor Maurizio Romanelli oznámil dnes požiadavku súdu v Miláne pred záverom procesu s Berlusconim a jeho bratom Paolom, vydavateľom milánskeho denníka Il Giornale, pre ktorého žaloba žiada tri roky a tri mesiace väzenia, informovala agentúra AP.

Proces sa týka článku, v ktorom v roku 2005 zverejnili prepis nahrávky telefonátu, ktorý bol súčasťou vyšetrovania neúspešnej snahy finančnej spoločnosti Unipol o prevzatie bankovej firmy Banca Nazionale del Lavoro. Plán zablokovala talianska centrálna banka, čo prispelo k nútenej rezignácii jej vtedajšieho guvernéra Antonia Fazia.

Berlusconiho právnik Nicolo Ghedini obvinil súd z toho, že chce vyniesť rýchly rozsudok, aby ovplyvnil parlamentné voľby očakávané vo februári. Berlusconi by sa v nich mal opätovne uchádzať o post premiéra, aj keď s kandidatúrou dlho váhal.

Ghedini vo vyhlásení poukázal na to, že prepisy odpočúvaných rozhovorov Berlusconiho boli zverejňované celé roky bez toho, aby ich skúmali súdy.

S Berlusconim vedú v Miláne ďalší proces, v ktorom je obžalovaný, že platil neplnoletej za sex a zneužil svoje postavenie, aby to zatajil. V októbri ho odsúdili za daňové podvody na štyri roky väzenia, proti čomu sa odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu