Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strauss-Kahn naďalej vinný vo veci kupliarstva: Hrozí mu 20 rokov!

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky súd v meste Douai odmietol dnes žiadosť bývalého prezidenta Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominiqua Straussa-Kahna o zrušenie jeho obvinenia z účasti na organizovanej prostitúcii v luxusnom hoteli v severofrancúzskom meste Lille. Prípad je vo Francúzsku známy ako kauza Carlton.

Dominique Strauss-Kahn, v minulosti vplyvný socialistický politik a horúci kandidát strany na prezidentské voľby, obvinenia odmieta. Tvrdí, že sa síce zúčastňoval na večierkoch, ale údajne nevedel, že niektoré prítomné mladé ženy boli prostitútky.

Z vyšetrovania vyplynulo, že ich zaplatili jeho dvaja priatelia zo severného Francúzska, pričom tieto sumy neskôr zahrnuli do výdavkov svojich firiem. Podobné večierky Strauss-Kahn absolvoval aj v Paríži a vo Washingtone. V prípade mu hrozí mu až 20 rokov väzenia. Podľa francúzskych zákonov totiž kupliarstvo, na rozdiel od prostitúcie, je trestným činom.

Strauss-Kahnovi právnici dnes vyjadrili presvedčenie, že meno ich mandanta bude v súdnom konaní očistené od absurdného obvinenia z kupliarstva. Obhajoba dnes vyhlásila, že nachádzať sa v spoločnosti prostitútok nie je protizákonné. Zdôraznila, že vyšetrovatelia nemajú dôvod vyšetrovať Straussa-Kahna len na základe toho, že jeho správanie by mohlo byť chápané ako kupliarstvo, ktoré je trestným činom.

Verdikt francúzskeho súdu prišiel týždeň po tom, ako sa uzavrela jeho kauza s chyžnou z newyorského hotela, Nafissatou Diallovou, kvôli ktorej ho obvinili z pokusu o znásilnenie a vynúteného orálneho sexu. Strauss-Kahn pohlavný styk s chyžnou v hoteli Sofitel na Manhattane nepoprel, tvrdí však, že k nemu došlo po vzájomnej dohode. Pred týždňom obe strany podpísali mimosúdne vyrovnanie ohľadom žaloby z pohlavného obťažovania. Výška sumy je tajná.

Prípad uzatvorili koncom augusta minulého roka po tom, ako prokuratúra oznámila, že je problém s dôveryhodnosťou tvrdení žalobkyne. Chyžná však trvá na tom, že počas procesu vždy hovorila pravdu. Strauss-Kahn označil celý spor za nactiutŕhačský a požadoval odškodné jeden milión dolárov.

Dominique Strauss-Kahn, známy aj ako DSK, bol považovaný za favorita tohtoročných francúzskych prezidentských volieb až do vlaňajšieho obvinenia zo znásilnenia chyžnej v New Yorku. Po niekoľkých mesiacoch vyšetrovania ho obvinenia zbavili, ale jeho politická kariéra už bola v troskách. Medzičasom totiž vyšli najavo ďalšie nelichotivé podrobnosti jeho mimomanželských vzťahov. S manželkou, známou novinárkou Anne Sinclairovou, žije oddelene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu