Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šialený strelec na škole v USA: Vystrieľal celú triedu škôlkarov, obetí je 27!

Šialený strelec Adam Lanza (vľavo hore) zastrelil 27 ľudí. Zobraziť galériu (21)
Šialený strelec Adam Lanza (vľavo hore) zastrelil 27 ľudí. (Zdroj: SITA, Facebook)

WASHINGTON – Šialenú streľbu na škole v americkom Connecticute má na svedomí Adam Lanza (20), ktorý zabil 27 ľudí, vrátane 20 detí a napokon sa sám zastrelil.

Policajné zdroje citované agentúrou AP identifikovali predpokladaného páchateľa ako Adama Lanzu. Vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú motív jeho konania.

Najmenej jeden mŕtvy pri
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)


Mladého muža, ktorý pravdepodobne trpel poruchou osobnosti, bývalí spolužiaci zo strednej školy opísali ako inteligentného, introvertného a nervózneho.

Podľa prvých zistení najskôr zabil svoju matku v dome v meste Newtown, kde spoločne bývali. Potom nasadol do jej auta a vyzbrojený dvoma ručnými strelnými zbraňami a puškou sa v nepriestreľnej veste odviezol do miestnej základnej školy Sandy Hook Elementary School, v ktorej jeho matka pracovala.

Zbrane, ktoré použil, mali byť registrované práve na strelcovu matku. Zakúpené boli legálne, potvrdili zdroje pre Fox News.

Adam Lanza
Zobraziť galériu (21)
Adam Lanza  (Zdroj: Facebook)


Po vniknutí do školy zastrelil šiestich dospelých a 20 detí vo veku od piatich do 10 rokov. Najviac ich malo byť medzi najmenšími - škôlkarmi. Pri spočítavaní žiakov na školskom parkovisku chýbala celá trieda, uvádza Hartford Courant. Privolaní policajti našli strelca mŕtveho v školskej budove. Celkovo zahynulo 28 ľudí vrátane páchateľa, medzi nimi aj riaditeľka školy a školský psychológ. Zástupcu riaditeľky postrelil do nohy.

Riaditeľka školy vybehla na chodbu, odkiaľ počula výstrely. Neprežila.
Zobraziť galériu (21)
Riaditeľka školy vybehla na chodbu, odkiaľ počula výstrely. Neprežila.


Lanzovho staršieho brata Ryana zaistili a predviedli na výsluch, podľa všetkého však nemá so streľbou nič spoločné. Podľa viacerých amerických médií však bratia neboli v kontakte od roku 2010.

Adamovho brata Ryana polícia zatkla. S masakrom vraj nemá nič spoločné.
Zobraziť galériu (21)
Adamovho brata Ryana polícia zatkla. S masakrom vraj nemá nič spoločné.  (Zdroj: SITA)

 

Druhá najväčšia tragédia v histórii USA

Tragédia z Connecticutu bola druhou najhoršou masakrou na škole v histórii USA. V počte obetí ju prekonala streľba len na polytechnickej univerzite vo Virgínii z roku 2007, ktorá si vyžiadala 32 životov.

Prejavy sústrasti začali do USA prichádzať už aj zo zahraničia, okrem iných tlmočili svoj zármutok a zdesenie francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron.

Streľba v základnej škole
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)
Streľba v základnej škole
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

 

Aktivisti žiadajú prísnejšie zbrojné zákony

Piatkové krviprelievanie opäť v Spojených štátoch oživilo dlhodobú verejnú debatu o potrebe zavedenia reštrikcií na vlastníctvo strelných zbraní. Pred Bielym domom sa ešte v piatok večer zhromaždilo niekoľko stoviek aktivistov so sviečkami, ktorí vyzývali prezidenta Baracka Obamu, aby presadil striktnejšie zbrojné zákony.

Rovnaké výzvy zazneli aj od príbuzných obetí iných masakier z nedávnej minulosti. Za posledných päť mesiacov došlo v Spojených štátoch k minimálne štyrom podobným streľbám väčšieho rozsahu. 

Šialený strelec na škole
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

Policajné hlásenie o streľbe

Svetoví lídri sú šokovaní

Austrálska premiérka Julia Gillardová v reakcii na tragédiu vyjadrila smútok nad stratou detí a ich učiteľov. Austrália, ako pripomína agentúra AP, zažila podobnú tragédiu v roku 1996, keď prišlo o život 35 ľudí. Masaker vyvolal v Austrálii diskusiu o vlastníctve zbraní a viedol k prijatiu prísneho zbrojného zákona, ktorého súčasťou je aj zákaz poloautomatických zbraní.       

V podobnom duchu ako Gillardová sa vyjadril aj britský premiér David Cameron. "V myšlienkach som s tými, ktorí sú zranení, a tými, ktorí prišli o svojich najdrahších. S hlbokým smútkom sme s tými, ktorí prišli o deti vo veku, keď mali pred sebou ešte celý život," dodal.

Kráľovná Alžbeta II. zaslala v piatok prezidentovi USA Barackovi Obamovi kondolenčný list, v ktorom vyjadrila hlboký smútok a šok nad tragédiou v Newtowne a požiadala ho, aby tlmočil prejav jej sústrasti americkému ľudu.

V Japonsku, kde je vlastníctvo zbraní prísne regulované a kde registrujú len veľmi málo trestných činov s použitím strelnej zbrane, sa správa o masakre v USA stala hlavnou udalosťou spravodajstva. Zatienila aj posledný deň predvolebnej kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Školu totiž navštevuje päť japonských detí, pričom ubezpečil, že všetky sú v poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu