Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nemecko poskytne rakety Patriot na ochranu Turecka a vyšle tam 400 vojakov

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle (vľavo) a nemecký minister obrany Thomas de Maiziere
Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle (vľavo) a nemecký minister obrany Thomas de Maiziere (Zdroj: TASR)

BERLÍN - Nemecko vyšle do Turecka až do 400 vojakov, aby partnerskú krajinu zo Severoatlantickej aliancie (NATO) chránili pred útokmi z občianskou vojnou zmietanej Sýrie.

Rozhodol o tom dnes v Berlíne veľkou väčšinou hlasov Spolkový snem (Bundestag), ktorý schválil umiestnenie dvoch batérií rakiet Patriot Bundeswehru na juhu Turecka, v okolí mesta Kahramanmaras, približne 100 km od turecko-sýrskej štátnej hranice.

Proti hlasovali iba členovia poslaneckej frakcie strany Ľavica, informovala tlačová agentúra DPA. Minister obrany Thomas de Maiziere sa po hlasovaní poďakoval poslancom za širokú podporu. Šéf diplomacie Guido Westerwelle zdôraznil čisto defenzívny charakter opatrenia a dodal, že je pre Berlín samozrejmosťou pomôcť partnerovi a spojencovi v rámci NATO pri ochrane proti ohrozeniu zvonku.

Misia by sa mala začať v Turecku začiatkom budúceho roka, pričom výber umiestnenia nemeckých rakiet nie je náhodný, ale zvolený tak, aby ich dolet (asi 68 km) nesiahal až na sýrske územie. Na to kládli veľký dôraz opoziční sociálni demokrati i zelení. Mandát, ktorý súčasne hovorí, že nasadenie rakiet nesmie poslúžiť na vytvorenie zóny zákazu letov, je predbežne časovo limitovaný do februára 2014. Nemecko je treťou krajinou NATO po Holandsku a USA, ktorá poskytne na ochranu Turecka rakety Patriot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu