Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V americkom Washingtone sa konali prvé sobáše homosexuálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SEATLLE - Homosexuálne páry môžu od dnešného dňa uzatvárať manželstvo v americkom štáte Washington, kde sa prvé obrady začali už úderom polnoci. Počas dňa by možnosť zosobášiť sa mali využiť stovky gayov a lesbičiek, informovala agentúra Reuters.

Štáty Washington, Maine a Maryland sa stali prvými v USA, ktoré v referendách v novembri priznali párom rovnakého pohlavia právo uzavrieť manželstvo.

Príslušný zákon vo Washingtone nadobudol účinnosť tento štvrtok, keď v radoch na podanie žiadostí o sobáš čakali stovky párov. Svadby sa môžu konať oddnes po uplynutí povinnej trojdňovej čakacej lehoty. Sudkyňa Mary Yuová sa rozhodla zosobášiť desiatky párov v Seattli už v prvých hodinách dňa, v polhodinových intervaloch, pretože by podľa nej už nemali čakať o nič dlhšie. Prvým pádom, ktorý si povedal "áno", boli Sarah a Emily Coferové, ktoré sú spolu vyše desať rokov, oznámil súd.

V očakávaní návalu záujemcov radnica v Seattli okrem toho vyhradila na dnešné dopoludnie priestor pre hromadný sobáš 140 párov. Verejná mienka v USA sa v poslednom čase postupne posúva v prospech povolenia sobášov homosexuálov, ktoré už v šiestich štátoch a v hlavnom meste Washington zlegalizovali zákonodarné zbory alebo súdy - dosiaľ však nie referendá. V ďalších 31 štátoch prijali zmeny ústavy zakazujúce sobáše osôb rovnakého pohlavia.

Prieskum inštitútu Pew Research Center v októbri ukázal, že 49 percent Američanov súhlasí s manželstvami homosexuálov, pokým 40 percent s nimi nesúhlasí. Prezident Barack Obama sa v máji stal prvým šéfom Bieleho domu, ktorý povedal, že párom rovnakého pohlavia by mali povoliť sobáše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu