Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovensko neplní smernice o čistom ovzduší, EK vyvodí dôsledky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko, tak ako viaceré iné európske krajiny, neplní požiadavky európskej smernice o kvalite okolitého ovzdušia a čistejšom ovzduší. Európska komisia (EK) preto voči SR vedie právne konanie.

Znečistenie ovzdušia je podľa zistení komisie jedným z hlavných environmentálnych problémov, ktoré občanov EÚ najviac znepokojujú. Šéf envirorezortu Peter Žiga v tejto súvislosti pripomína, že konanie sa vedie voči 23 štátom EÚ.

Vláda sa na svojom poslednom tohtoročnom rokovaní mala zaoberať stratégiou na znižovanie prachových častíc v ovzduší, nakoniec však z rokovania tento bod pre výhrady ministerstva financií vypustili. "Pripomienkové konanie sa robilo ešte za predchádzajúcej vlády, my sme urobili len dodatočné a minister financií mal ešte výhrady voči tomuto materiálu, dohodli sme sa, že si to ešte prejdeme na úrovni ministrov," priblížil Žiga.

Ako v materiáli upozornil envirorezort, navrhované opatrenia majú v mnohých prípadoch značné finančné požiadavky, avšak za neplnenie smernice hrozia Slovensku sankcie zo strany EK mnohonásobne vyššie. Problém s prekračovaním stanovených limitov prachových častíc v ovzduší je v SR najmä v oblastiach s vysokou hustotou obyvateľstva, hlavne v zime. Za rozhodujúce zdroje znečistenia sa považujú najmä emisie z dopravy, lokálne vykurovacie systémy, prach zo stavebnej činnosti, z nespevnených povrchov či manipulácie s prašným materiálom.

Stratégia sa zameriava na opatrenia smerujúce k znižovaniu prachových častíc v ovzduší, hovorí tiež o následných potrebných legislatívnych zmenách a o potrebe komunikácie s verejnosťou o problematike kvality ovzdušia. Okrem iného počíta napríklad s optimalizáciou monitorovacích staníc, zavedením legislatívnych nástrojov možnosti kontroly domácich kúrenísk, vytváraním nízko emisných zón alebo skrátením intervalov emisných kontrol pre staršie vozidlá s dieselovým motorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu