Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Osada posledného súdu: Miesto duchov pri Jeruzaleme môže vzkriesiť vojnu!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Kopec zvaný E1 je jedno z mála miest v okolí Jeruzalema, ktoré by možno ešte Ježiš Kristus poznal - kamenistý, prašný, holý terén zvažujúci sa do púšte a k Mŕtvemu moru. Ak Izrael splní to, čo v piatok oznámil, bude tu raz ďalšia židovská osada. Bude stáť na území za hranicou pred vojnou v roku 1967, teda na území, s ktorým Palestínčania počítajú ako so svojim budúcim štátom. Práve štát v hraniciach z roku 1967 uznalo Valné zhromaždenie OSN svojím štvrtkovým hlasovaním o Palestíne a prijalo ju ako nečlenský štát OSN, napísala agentúra Reuters.

Cesty vedúce do prázdna, pouličné lampy, policajné stanice. Tak vyzerá E1, kde zatiaľ žiadne civilné domy nie sú. E1 je skratkou anglického East 1 - východ 1, a teraz sa toto územie stalo jadrom sváru nielen medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale aj medzi Izraelom a mnohými jeho západnými spojencami. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua v ohromení nad rozhodnutím OSN vzkriesila starý plán na výstavbu na tomto pustom mieste.

Kritici okamžite upozornili na to, že osídlenie E1 znamená vlastne preťatie západného brehu a znemožnenie jeho súvislého obývania Palestínčanmi. "Toto nie je obyčajná osada, to je osada posledného súdu. Izrael si mal z hlasovania OSN vziať poučenie, že teraz sme na veľmi tenkom ľade. Hrozbou výstavby v E1 sa dostávate do situácie človeka skákajúceho po tenkom ľade," povedal zakladateľ izraelskej mimovládnej organizácie zaoberajúcej sa rozvojom miest Daniel Seidemann.

Osada posledného súdu: Miesto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Osada posledného súdu: Miesto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Osada posledného súdu: Miesto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zástancovia plánu tvrdia, že výstavba v E1 je naplánovaná už dlho a je len prirodzeným rozšírením už existujúcej osady Maaleh Adumim, ktorá leží ešte bližšie k Mŕtvemu moru a je domovom 30 000 osadníkov. E1 je územie s rozlohou len 12 kilometrov štvorcových, ale citlivé je nielen preto, že leží v zúženom "páse" západného brehu, ale pretože tiež susedí s východným Jeruzalemom vytýčeným hranicou z roku 1967. Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich štátu.

Zástancovia projektu sú presvedčení, že osídlenie žiadnym spôsobom neohrozuje budúcu mierovú zmluvu, pretože na oboch stranách kopca zostane dostatočný priestor pre prepojenie Ramalláhu a Betlehema, teda oblasti severne a južne od východného Jeruzalema. "Médiá o tomto konflikte bez prestania klamú. Odtiaľ vlastne na Jeruzalem ani nevidíte. Je tam stále šesť kilometrov prázdneho územia, ktoré nepatria k E1 ani k Maaleh Adumim," povedal Eli Har Bir z mestskej správy Maaleh Adumim. Práve tento priestor môže byť podľa neho využitý na vybudovanie ciest pre Palestínčanov.

USA sú síce veľký spojenec Izraela, ale sú jasne proti výstavbe v E1. Päť európskych štátov na protest v pondelok predvolalo veľvyslanca Izraela na svoje ministerstvá zahraničia a vyjadrilo protest proti tomu, čo považujú za neprijateľný odvetný krok proti Palestínčanom za hlasovanie v OSN.

Najväčší ohlas malo vládne rozhodnutie v Maaleh Adumim. Ľudia tam vyzývali Netanjahua, aby pred tlakom neustúpil. "Všetky vlády sľubovali, že tu budú stavať, ale keď sa rozhliadnete, vidíte len pusté kopce, kamene a piesok, žiadne byty. Dúfam, že táto vláda so svojím rozhodnutím prerazí okamžite," povedal starosta osady Benny Kašriel.

Prípravy na výstavbu začali už dávno. Stojí už most, ktorý má spojiť Maaleh Adumim s novým sídliskom na E1, ktoré sa má menovať Mevaseret Adumim, ale zatiaľ je zatvorený. Z diaľnice smerujúcej k Mŕtvemu moru je už vybudovaná aj odbočka do E1. Ak ňou pôjdete dnes, narazíte jedine na beduínov a ich stáda kôz hľadajúcich trsy trávy.

V stredu sa má zísť plánovacia komisia pre západný breh, aby pripravila plán výstavby pre zverejnenie. Ak nenastane žiadne zdržanie, mohli by sa prvé bagre na E1 objaviť do roka.

Osada posledného súdu: Miesto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Osada posledného súdu: Miesto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Osada posledného súdu: Miesto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu