Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Putin: Rozmiestnenie rakiet Patriot zhorší napätie v regióne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ISTANBUL - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že rozmiestnenie amerických rakiet Patriot pozdĺž hraníc Turecka so Sýriou len zhorší napätie v regióne.

"Vytváranie ďalších vojenských kapacít na hraniciach neuvoľňuje situáciu, ale naopak ju zhoršuje," povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule. Reagoval tak na požiadavku Ankary, aby Severoatlantická aliancia zabezpečila tureckú hranicu so Sýriou, v ktorej pokračuje krvavá občianska vojna. Jeho vyjadrenie prichádza tiež v predvečer stretnutia ministrov zahraničia NATO v Bruseli, ktoré by malo o požiadavke Turecka rozhodnúť.

"Viete ako sa hovorí, ak je na začiatku hry zavesená pištoľ na stenu, na jej konci bude určite páliť," povedal Putin, pričom vyzval na zdržanlivosť. Zároveň zopakoval, že Rusko nepodporuje sýrsky režim, len sa obáva toho, "čo sa stane v budúcnosti".

Obaja lídri sa v Istanbule snažili nájsť riešenie aktuálnych problémov medzi oboma krajinami. Tie sa týkajú okrem rozmiestnenia rakiet tiež októbrového odchytenia sýrskeho lietadla smerujúceho z Moskvy do Damasku. Rusi na oba kroky tureckej vlády reagovali s pobúrením.

Putin mal pôvodne prísť do Ankary v októbri, no návštevu krátko po incidente s lietadlom zrušil. Počas svojej prítomnosti v prevažne moslimskej krajine by mal podpísať viacero obchodných dohôd týkajúcich sa predovšetkým oblasti energetiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu