Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ukrajinská vláda podala demisiu

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč prijal dnes demisiu premiéra Mykolu Azarova a ministrov jeho kabinetu. Súčasne požiadal vládu, aby až do vymenovania nového kabinetu zabezpečovala všetky činnosti súvisiace s chodom štátu.

Ako napísala agentúra Reuters, viacerí členovia odstupujúcej vlády, vrátane Azarova, získali mandát v nedávnych parlamentných voľbách, preto sa ich demisia očakávala.

Janukovyč, ako pripomína Reuters, má teraz možnosť znovu vymenovať Azarova za predsedu vlády a môže nominovať aj ministrov jeho kabinetu.

Z výsledkov parlamentných volieb z 28. októbra vyplýva, že Strana regiónov prezidenta Janukovyča má v parlamente väčšinu - 185 poslancov, opozičný blok Zjednotená opozícia - Baťkivščyna 101 poslancov, opozičná strana UDAR 40 poslancov, nacionalistická strana Sloboda 37 poslancov, komunisti 32 poslancov, malé strany spolu sedem poslancov a v parlamente bude pôsobiť 43 nezávislých. Päť mandátov zostáva po sporoch o výsledok hlasovania zatiaľ neobsadených.

Vyhodnocovanie výsledkov volieb - najmä v jednomandátových volebných obvodoch - vyvolalo na Ukrajine veľké napätie, keďže opozícia zistila veľké rozdiely pri paralelnom sčítavaní hlasov a žiadala prepočítanie hlasovacích lístkov alebo priznanie víťazstva ich kandidátom.

Západ označil voľby na Ukrajine za nespravodlivé a opozícia dnes v spoločnom vyhlásení odmietla uznať závery ÚVK, kým nebudú za víťazov volieb v sporných obvodoch vyhlásení jej kandidáti a nestanú sa poslancami parlamentu.

Líder bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk pred časom oznámil, že opozícia pripraví v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu, ktorá by sa mala konať 12. decembra, masovú protestnú akciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu