Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zhabali 36 ton zábavnej pyrotechniky najnebezpečnejšieho druhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAAG - Holandská polícia v uplynulých týždňoch zhabala 36 ton nelegálnej zábavnej pyrotechniky "toho najnebezpečnejšieho druhu" a zadržala štyroch údajných členov skupiny obchodujúcej s takýmto tovarom. V piatok o tom informovala tamojšia prokuratúra, podľa ktorej ide o výsledok rozsiahleho vyšetrovania.

Zhabané ohňostroje vo svojom vyhlásení opisuje ako takzvané "lavínové šípy, motýlie bomby a kvetinové záhony... s veľkou výbušnou silou". Prokuratúra sa domnieva, že výbušniny boli vyrobené v Číne a do Holandska sa dostali cez Belgicko alebo Poľsko. Štyria zadržaní muži vo veku od 26 do 48 rokov údajne pôsobili v zločineckej skupine, ktorá s nelegálnymi ohňostrojmi obchodovala.

Odpaľovanie zábavnej pyrotechniky je v Holandsku neoddeliteľnou súčasťou osláv príchodu nového roka a obyvatelia na ohňostroje každoročne míňajú milióny eur. Výsledkom sú zakaždým desiatky zranených a výnimočne aj mŕtvi, pričom väčšina prípadov súvisí s používaním nelegálnych zariadení. Holandské úrady sa snažia situácii čeliť obmedzením predaja na trojdňové obdobie od 29. do 31. decembra ako aj obmedzením množstva na "iba" 10 kilogramov na osobu. Podnetom pre tento krok bol výbuch v sklade pyrotechniky v meste Enschede, ktorý si v roku 2000 vyžiadal životy 22 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu