Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bombový atentát na stanici v Bonne: Hrozila obrovská katastrofa!

Stanica v bývalom hlavnom meste Nemecka bola v pondelok po náleze podozrivej tašky na niekoľko hodín uzavretá Zobraziť galériu (4)
Stanica v bývalom hlavnom meste Nemecka bola v pondelok po náleze podozrivej tašky na niekoľko hodín uzavretá (Zdroj: SITA)

BONN - Výbušnina, ktorú v pondelok nechal v taške na stanici v Bonne neznámy muž, bola údajne "extrémne nebezpečná". Keby explodovala, mohla vraj mať podobne ničivý účinok ako madridský atentát z 11. marca roku 2004, keď explózia náloží islamistov v prímestských vlakoch usmrtila 191 ľudí.

Informoval o tom dnes s odvolaním sa na nemenované dôveryhodné zdroje z príslušných úradov denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) na svojich internetových stránkach.

Podľa zdrojov z vysokých kruhov bezpečnostných úradov bolo v taške na stanici okrem iného niekoľko kempingových plynových kartuší, budík a batérie. Až doteraz polícia tvrdila, že nenašla zápalný mechanizmus. FAZ ale zistil, že rozbuška sa pri pondelkovom zneškodnení podozrivého obsahu tašky vodným delom rozpadla na nespočetné časti.

Vyšetrovatelia teraz tiež predpokladajú, že nálož nemala byť umiestnená na nástupišti, ale priamo vo vlaku alebo na inom rušnom mieste. Dôležitými svedectvami sú výpovede dvoch chlapcov vo veku 13 a 14 rokov. Tašku vraj neznámy muž v pondelok postavil k ich nohám. Chlapci tašku otvorili a keď zahliadli drôty a ďalšie podozrivé predmety, privolali políciu.

Bombové nebezpečenstvo v Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká polícia medzitým prepustila dvoch údajných islamistov, ktorých v utorok zatkla pre podozrenie, že výbušné zariadenie nastražili. Ukázalo sa, že za výbušným zariadením na stanici nestáli. Po páchateľovi tak polícia stále pátra.

Na základe výpovede chlapca (14) polícia zostavila približný portrét muža. Pri jednom z najväčších pátraní po teroristoch v Nemecku za posledné desaťročia je hľadaný vysoký štíhly muž tmavej pleti vo veku 30 až 35 rokov.

Bombové nebezpečenstvo v Nemecku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Stanica v bývalom hlavnom meste Nemecka bola v pondelok po náleze podozrivej tašky na niekoľko hodín uzavretá. Privolaní pyrotechnici v nej objavili kovové zásobníky s potenciálne výbušnou látkou vo forme prášku. Či skutočne mohla explodovať, stále vyšetrujú.

Pomimo toho pátra po jeho možnom komplicovi, ktorého zachytili bezpečnostné kamery v reštaurácii rýchleho občerstvenia s rovnakou taškou v ruke. Podľa oznámenia bonnských kriminalistov na podvečernej tlačovej konferencii sa jedná o muža svetlej pleti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu