Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nad Prahou preleteli gripeny: Piloti sa lúčili s mŕtvym kolegom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA - Preletom dvoch stíhačiek JAS-39 Gripen nad českým hlavným mestom Praha si dnes letci uctili pamiatku kolegu, ktorý zahynul večer 22. novembra počas cvičného letu na bojovom stroji typu L-159.

Rozlúčka s pilotom sa konala v krematóriu v pražskej štvrti Strašnice. Dva gripeny boli z leteckej základne v Čáslave, uviedla hovorkyňa generálneho štábu Jana Růžičková pre český spravodajský portál iDNES.cz.

Dvojica stíhačiek preletela ponad hlavné mesto od západu na východ. Piloti pri podobnom holde zvyčajne len zmenia trasu bežného cvičného letu, teda nie je potrebný samostatný vzlet. Podľa hovorkyne išlo aj teraz o takýto prípad.

Stíhačky preleteli okolo 13.10 h SEČ nízko nad strašnickým krematóriom na východe Prahy. Zosnulý skúsený pilot (34) mal nalietaných vyše 1000 hodín, z toho polovicu na stroji L-159. Zrútil sa pri nácviku nočného letu do neobývanej oblasti. Našli ho mŕtveho v troskách lietadla pri obci Radovesnice I pri stredočeskom Kolíne. Príčinu havárie by mala objasniť nájdená čierna skrinka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu