Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pracovná skupina pre české stíhačky Gripeny vznikne do konca mesiaca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA – Pracovná skupina, ktorá posúdi možnosť leteckej spolupráce s Českou republikou a lietanie českých stíhačiek Gripen zo slovenskej vojenskej základne Sliač, bude ustanovená do konca septembra.

Potvrdila to hovorkyňa Ozbrojených síl SR Martina Balleková. Pracovná skupina vznikne na základe deklarácie o trojstrannej spolupráci v oblasti viacúčelových taktických lietadiel, ktorú podpísali štátni tajomníci ministerstiev obrany SR, ČR a Švédska pred začiatkom augustových Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014.

Na základe zistení pracovnej skupiny by česká a slovenská strana chceli pristúpiť ku komplexnému vyriešeniu legislatívnych, technických a operačných požiadaviek na spoločnú ochranu vzdušného priestoru tak, aby bolo možné tento projekt spustiť čo najskôr. V prvej fáze sa predpokladá využitie súčasnej leteckej techniky. Po roku 2016 plánujeme spoločne s Českou republikou prevádzkovať rovnaký typ stíhacích lietadiel, čo by obom krajinám malo výrazne ušetriť finančné prostriedky v oblasti logistiky a výcviku, ale aj zásadným spôsobom posilniť interoperabilitu oboch letectiev v rámci NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu