Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dobré správy z Bruselu: Už nás nevyšetrujú kvôli dvojitému občianstvu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vyšetrovanie Slovenskej republiky v Európskom parlamente (EP) kvôli úprave dvojitého občianstva skončilo. O ukončení vyšetrovacieho postupu EP proti SR na základe petičnej sťažnosti bývalého predsedu Najvyššieho súdu Maďarskej republiky Dr. Zoltána Lomniciho dnes informoval slovenský europoslanec Jaroslav Paška (SNS).

Lomnici sa v svojej petičnej sťažnosti domáhal konania európskych inštitúcií, ktoré by donútilo Slovensko upraviť zákon č. 40/1993 o štátnom občianstve. Týmto spôsobom chcel dosiahnuť, aby slovenskí občania maďarskej národnosti mohli bez akýchkoľvek obmedzení prijímať aj maďarské občianstvo.

Záležitosť na pôde europarlamentu riešil Výbor pre petície (PETI) 27. mája 2013. Zo zasadnutia museli usporiadatelia kvôli nevhodnému správaniu a pokrikovaniu vyviesť maďarských návštevníkov na čele s predsedom SMK Józsefom Berényim. Predsedníčka výboru Erminia Mazzoniová nechala vtedy petičnú sťažnosť voči Slovensku otvorenú s tým, že PETI vyčká na rozhodnutie Ústavného súdu SR o tejto veci.

Paška na porade koordinátorov PETI argumentoval proti petícii s odvolaním sa na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) z júna tohto roku. Súd skonštatoval, že zmena slovenského zákona o štátnom občianstve z roku 2010, ktorá zaviedla pravidlo, že občanovi SR prijatím občianstva iného štátu súčasne zaniká občianstvo SR, nijako neobmedzila ľudské práva dotknutých osôb.

"Rozhodnutie európskeho súdneho dvora dalo za pravdu nášmu videniu tohto problému, pretože potvrdilo, že rozhodovanie tých občanov Slovenskej republiky, ktorí sa rozhodli prijať maďarské občianstvo, bolo ich rozhodnutím, ktoré vykonali na základe dobrej vôle. Nikto neodoberal ich slovenské občianstvo, sami sa rozhodli, že prijmú maďarské občianstvo namiesto slovenského," uviedol Paška, podpredseda poslaneckej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD). 

Požiadavku slovenského europoslanca na ukončenie monitorovania a vyšetrovania Slovenska po tomto zdôvodnení podporili reprezentanti oboch najsilnejších poslaneckých skupín - európskych ľudovcov (EPP) aj socialistov a demokratov (S&D).

Žiadna z ďalších frakcií EP voči návrhu a argumentácii poslanca Pašku nevzniesla námietky a tak jeho žiadosť prijali konsenzom zástupcovia všetkých politických skupín vo výbore PETI. Paška zároveň pripomenul, že druhá petičná sťažnosť maďarského občana Imre Juhásza, požadujúca vyšetrovanie SR pre spojitosť uznesenia NR SR č. 533 s Benešovými dekrétmi, ostáva zatiaľ otvorená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu