Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matku a babku dobodal 140 ranami: Hitler je boh, kričal a nahý skočil z balkóna!

Dvojnásobný vrah Peter Belančík pred súdom
Dvojnásobný vrah Peter Belančík pred súdom (Zdroj: ČTK)

LIBEREC – Drogy z neho spravili beštiu! Na libereckom súde riešia otrasný prípad dvojnásobnej vraždy, v ktorom úlohu páchateľa zohráva závislý Peter Belančík (26). Ten začiatkom roka v amoku dopichal vlastnú matku aj babku vyše sto ranami. Po útoku vybehol nahý na balkón, z ktorého skočil. Šokujúce je, že najvyšší trest, aký vrahovi hrozí, je 10 rokov. Obžalovaný je totiž len z opilstva!

Belančík si pred tragickou udalosťou na českolipskom sídlisku Špičák vzal pervitín. Keď prišiel domov, napustil si vaňu a v tom začul hlasy matky a babky z vedľajšej izby. Vo svojich paranoidných predstavách z rozhovoru pochopil, že ho chcú zabiť. Siahol preto po nožíku a spustil masaker. Matku (†60) bodol viac než stokrát, babičku (†80) asi štyridsaťkrát. Veľa rán smeroval ženám priamo do tváre.

Po hroznom čine vyliezol nahý na balkón a so slovami "Hitler je boh!" skočil medzi policajtov, ktorí medzitým obkľúčili dom. "Bol agresívny, kričal niečo ako, že je Hitlerov syn a nacistické heslá. V cele potom musel byť kvôli agresivite pripútaný. Test na drogy mal pozitívny," povedal na súde jeden z policajtov.

Mladík, ktorého inteligenčný kvocient (IQ) má hodnotu 90, bol pôvodne obvinený z vraždy, Krajské štátne zastupiteľstvo v Liberci ale zmenilo kvalifikáciu prípadu na zločin opilstva. Za to mu hrozí maximálne desať rokov väzenia.

Podľa znalca z odboru klinickej psychológie Slavomila Hubálka ide o výnimočný prípad. "Sme presvedčení, že za svoje správanie (v čase vraždy) nie je zodpovedný. Je ale zodpovedný za to, že sa do stavu intoxikácie dostal. Bola mu ponúknutá liečba, opakovane ju ale odmietol," povedal.

Znalec takisto upozornil na nebezpečenstvo kombinácie závislosti na drogách a násilných počítačových hrách, ktorým Belančík holdoval. Pri počítači bol schopný tráviť aj niekoľko dní bez prestávky. Podľa psychiatričky Alena Gayovej je pravdepodobnosť jeho nápravy mizivá. "Šancu na nápravu vidím minimálnu. Verím, že sa chce liečiť, nie je ale schopný riadneho života. Jeho osobnosť sa vyvíja psychopaticky už od detstva," uviedla.

S Belančíkom boli podľa nej problémy už od škôlky - hneval, kradol a drogy začal brať už na základnej škole. O jeho osude budú na opäť rozhodovať 12. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu