Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia možno podporí zmenu štatútu Palestínčanov, Nemecko nie

William Hague
William Hague (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia môže podporiť žiadosť Palestínčanov o zvýšenie ich diplomatického štatútu v OSN, ak dostane uistenia, že sa vrátia k mierovým rozhovorom a nebudú sa snažiť o stíhanie Izraelčanov na Medzinárodnom trestnom súde.

Nemecko medzitým podporu palestínskej žiadosti odmietlo, informovala agentúra Reuters. Valné zhromaždenie OSN bude vo štvrtok hlasovať o palestínskom návrhu na to, aby Palestíne udelili štatút nečlenského pozorovateľského štátu svetovej organizácie namiesto súčasného štatútu pozorovateľskej "entity". Išlo by o podobný štatút, aký má Vatikán, a znamenalo by to nepriame uznanie palestínskej štátnosti.

"Až do času samotného hlasovania zostaneme ochotní hlasovať za rezolúciu, ak uvidíme verejné uistenia Palestínčanov," povedal britský minister zahraničných vecí William Hague v parlamente. "Posudzujeme situáciu a chceme čo najväčšiu možnú zhodu s našimi európskymi partnermi... Ale je isté, že Nemecko nebude hlasovať za takúto rezolúciu," povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na tlačovej konferencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu