Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Komorník by mohol od pápeža dostať pred Vianocami milosť

Paolo Gabriele
Paolo Gabriele (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Bývalý pápežský komorník, ktorý si odpykáva trest väzenia za krádež dôverných dokumentov a listín z pápežovho bytu, pravdepodobne dostane pred Vianocami milosť. S odvolaním sa na vatikanistu a novinára Giacoma Galeazziho o tom informoval internetový portál Vatican Insider.

Galeazzi pripomenul, že v súlade s verdiktom súdu sa Gabriele nesmie zamestnať na území Vatikánskeho štátu. O možnom udelení milosti pre Gabrieleho hovoril pred časom aj vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Pápež Benedikt XVI. sa podľa neho rozhodne po preštudovaní súdnych spisov.

Podľa článku, ktorý Vatican Insider zverejnil začiatkom novembra, pápež od Gabrieleho dostal list s prosbou o odpustenie, ktorej vyhovel. Navyše dal Gabrielemu do väzenia poslať knihu žalmov s osobným venovaním, apoštolským požehnaním a pečiatkou z pápežovho súkromného sekretariátu. Okrem toho sa údajne pápež zaujímal o osud Gabrieleho rodiny.

Gabrieleho, ktorý sa dopustil najzávažnejšieho narušenia bezpečnostných pravidiel v novodobých dejinách Vatikánu, odsúdil súd 6. októbra na 18 mesiacov väzenia. Prokuratúra žiadala tri roky odňatia slobody, ale súd mu udelil miernejší trest, pretože komorník nemal ešte žiaden záznam v registri trestov.

Gabriele (46), ktorý servíroval pápežovi jedlá a pomáhal mu s obliekaním, sa počas procesu priznal ku krádeži tisícov strán dokumentov, napríklad o slobodomurároch a tajných službách, či interných dokumentov Svätej stolice.

Ukradnuté dokumenty Gabriele skopíroval a odovzdal novinárovi Gianluigimu Nuzzimu, ktorý ich použil v knihe Sua santita (Jeho Svätosť), v ktorej odhalil intrigánstvo a nepriateľstvo v Rímskej kúrii, v prvom rade voči druhému mužovi Vatikánu, kardinálovi Tarcisiovi Bertonemu.

Práve tri dokumenty, ktoré sa objavili v Nuzziho knihe, vyvolali u pápežovho osobného tajomníka Georga Gänsweina podozrenie, že za ich únikom môže byť jedine Gabriele, s ktorým mal spoločnú kanceláriu.

Na pojednávaniach Gabriele vyhlasoval, že sa necíti byť vinný. Uviedol, že konal v záujme odhalenia zla a korupcie vo Vatikáne. Svojím činom chcel "cirkev opäť postaviť na nohy". Toto jeho vyhlásenie dnes sudcovia komentovali ako prejav "obmedzenej intelektuálnej kapacity"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu