Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Austrálska vláda sa ospravedlnila za sexuálne zneužívanie v armáde

Stephen Smith
Stephen Smith (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Austrálsky minister obrany Stephen Smith sa dnes v parlamente v mene vlády ospravedlnil príslušníkom armády, ktorí boli počas svojej služby sexuálne zneužívaní alebo inak týraní. Tiež oznámil, že zriadil nezávislú pracovnú skupinu, ktorá individuálne posúdi stovky obvinení zo zneužívania počas uplynulých šiestich desaťročí, odhalených vlani zverejnenou správou, uviedla agentúra AP.

"Mladí muži a ženy znášali zaobchádzanie, ktoré by nemal zažiť žiadny príslušník našich obranných síl alebo našej spoločnosti," povedal Smith. Fyzické alebo psychické zneužívanie v armáde je podľa neho neprijateľné a "neodráža hodnoty modernej, rôznorodej a tolerantnej austrálskej spoločnosti".
      
Smithovo ospravedlnenie je posledným krokom vlády v jej dvojročnom úsilí o reformu austrálskej armády, kam by chcel prijímať viac žien.
      
Vyšetrovaciu skupinu povedie sudca vo výslužbe Len Roberts-Smith. Najstarší prípad sa týka údajného zneužitia 13-ročného praktikanta v roku 1951, najnovší prípadu z v roku 2011. Predbežné vyhodnotenie obvinení advokátskou kanceláriou ukázalo, že 750 z nich je vierohodných, povedal Smith.
      
Pracovná skupina bude mať možnosť postúpiť príslušné prípady polícii na formálne vyšetrovanie a prípadné trestné stíhanie a zároveň ponúka pomoc v oblasti poradenstva a ďalších služieb. Zriadený bude limitovaný kompenzačný fond a komisia rozhodne, kto má právo na odškodné do výšky 50.000 austrálskych dolárov (40.345 eur).
      
Vláda začala vyšetrovanie v minulom roku v reakcii na tvrdenie mladej ženy, že jej kolega bez jej vedomia streamoval cez internet pohlavný styk s ňou kadetom v inej miestnosti.
      
Do 60. rokov sa do austrálskeho námorníctva prijímali chlapci mladší ako 13 rokov, do armády, námorníctva a letectva sa následne až do začiatku 80. rokov prijímali 15-roční branci. Minimálny vek je v súčasnosti 17 rokov.
      
Náčelník generálneho štábu David Hurley sľúbil, že armáda bude plne spolupracovať s vládou a varoval, že každý vojak v službe, ktorého uznajú vinným zo zneužitia, budú postavený pred súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu