Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia a Interpol zachránili takmer 400 detí z baní na zlato

Zachránili takmer 400 detí Zobraziť galériu (3)
Zachránili takmer 400 detí (Zdroj: SITA)

AKKRA - Takmer 400 detí oslobodili z nútenej práce v baniach na zlato v západoafrickom štáte Burkina Faso v rámci policajnej operácie, ktorú koordinoval Interpol. Policajná organizácia, ktorú citovala agentúra DPA, uviedla, že to bola najväčšia operácia svojho druhu v histórii krajiny.

Deti, prevažne chlapcov, našli pracovať v baniach na zlato v troch oblastiach Burkiny Faso (bývalá Horná Volta), informovala Patience Quayeová z policajného zboru susednej Ghany.
      
"Našli sme ich v baniach a vytiahli ich z veľmi hlbokých dier," uviedla a dodala, že deti - obete obchodovania s ľuďmi - umiestnili v sociálnych zariadeniach, kým nevypátrajú ich rodiny.
      
Niektoré z detí, ktoré pochádzali aj zo susedného Nigeru, boli podľa Interpolu aj sexuálne zneužité.
      
Operácia, ktorá sa uskutočnila koncom októbra, viedla k zatknutiu 73 ľudí, ktorí boli obvinení z obchodovania s deťmi a porušení pracovných predpisov.
      
Deti "pracovali za extrémnych podmienok, boli spúšťané do úzkych banských dier bez vzduchu do hĺbky až 70 metrov, nedostávali žiadnu mzdy ani vzdelanie," informoval Interpol.
      
Výskyt chudoby v západnej Afrike patrí k najvyšším vo svete, v dôsledku čoho sa veľmi ťažko darí zabrániť obchodu s ľuďmi.
      
Podľa OSN sa s deťmi obchoduje za účelom pracovného a sexuálneho vykorisťovania. Ďalšie deti sú násilím naverbované do povstaleckých skupín a nútené bojovať v ozbrojených konfliktoch.
      
Vlani ghanská polícia spoločne s Interpolom uskutočnila dve veľké operácie, pri ktorých zachránila asi 250 detí prinútených k prostitúcii a neplatenej práci v rybárstve, uviedla Quayeová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu