Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Výsledky Litvinenkovej pitvy zverejnia o niekoľko dní

Alexander Litvinenko zomrel 23. 11. 2006 v Londýne na následky otravy rádioktívnym polóniom 210.
Alexander Litvinenko zomrel 23. 11. 2006 v Londýne na následky otravy rádioktívnym polóniom 210.

LONDÝN - V Londýne dnes uskutočnili pitvu pozostatkov bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, ktorý zomrel minulý týždeň zrejme na otravu radioaktívnym polóniom 210. Výsledky pitvy podľa agentúrnych správ oznámia za niekoľko dní.

Britská Agentúra pre ochranu verejného zdravia oznámila, že polóniom byla kontaminovaná ďalšia osoba; zrejme ide o Taliana Scaramella, ktorý bol v osudný deň v priamom kontakte s Litvinenkom. Možný vzťah medzi smrťou Litvinenka a náhlym ochorením bývalého ruského premiéra Jegora Gajdara je naďalej predmetom špekulácií, do vyšetrovania sa zapojí Scotland Yard.

Litvinenko pred smrťou nadiktoval vyhlásenie, v ktorom zo svojej smrti obvinil priamo ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý to ale poprel. V súvislosti s prípadom sa špekuluje o možnosti, že za Litvinenkovou smrťou môžu stáť príslušníci ruskej tajnej služby, ktorí konali bez súhlasu nadriadených; hovorí sa aj o okruhu ľudí okolo Putinovho politického protivníka Borisa Berezovského, ktorý taktiež žije v Londýne.

Scotland Yard, ktorý záležitosť stále vyšetruje ako "podozrivé úmrtie", nie ako vraždu, sa podľa niektorých novín prikláňa k názoru, že šlo o skupinu, ktorá mala síce prístup k ruským štátnym jadrovým laboratóriám, ale ktorej akcie neboli schválené ruským vedením. Podľa britských novín sa už britským vojenským expertom podarilo zistiť, v ktorom ruskom reaktore bolo polónium vyrobené.

Riaditeľ ruskej jadrovej agentúry však poprel, že by si niekto mohol zadovážiť polónium v Rusku nelegálne, pretože všetky reaktory sú štátne a pod prísnou kontrolou. Podľa britskej tlače tiež povedal, že Rusko vyrába len malé množstvo polónia, ktoré celé vyváža do USA.

Podľa niektorých britských novín sú najsilnejšie dávky radiácie v jednej z izieb hotela Millenium, kde, ako sa domnievajú detektívovia, páchateľom nádoba s polóniom spadla. Iné noviny ale tvrdia, že polícia už zistila, že k otrave došlo v japonskej reštaurácii na Piccadilly, kde sa Litvinenko zišiel s talianskym expertom Mariom Scaramallom. Ten na schôdzke Litvinenka informoval, že ich životy sú ohrozené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu