Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Medzi Talianmi prudko klesla podpora Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Podpora Európskej únie u obyvateľov Talianska prudko klesla v posledných rokoch poznamenaných krízou. Ukázal to dnes zverejnený prieskum inštitútu ISPO so sídlom v Miláne, ako informovala tlačová agentúra DPA.

Závery predložené dnes v rímskom sídle Európskej komisie naznačili posun v postoji Talianov. Tradične boli silne proeurópski, ale narastá u nich hnev nad úspornou politikou vlastnej vlády, ktorú nariadila EÚ. Dôvera talianskych obyvateľov v bruselské inštitúcie v rokoch 2010-2012 klesla o 17 percent a v súčasnosti je 40-percentná.

V roku 2005 dosahovala 64 percent a nad 60 percentami sa držala až do roku 2009, keď Taliansko postihla hlboká recesia, ktorá nasledovala po celosvetovej finančnej kríze. Nespokojnosť s EÚ bola najväčšia medzi zástancami bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, medzi priaznivcami populistického politika a bývalého komika Beppeho Grilla a medzi ľuďmi, ktorí nemajú v úmysle odovzdať hlas v budúcoročných voľbách.

Aktivity EÚ však stále vníma v priaznivom svetle 48 percent Talianov, v porovnaní so 42 percentami obyvateľov, ktorí na ne majú negatívny názor. Členstvo v EÚ označilo za "dobrú vec" 51 percent Talianov. "Väčšina Talianov chce zostať v eurozóne a žiada viac politickej centralizácie Európy, aby mohla čeliť kríze a tvoriť pracovné miesta," uviedol vo vyhlásení taliansky eurokomisár Antonio Tajani.

"To znamená, že Európa má teraz povinnosť prejaviť tú pridanú hodnotu a konať spoločne, aby dala konkrétne a rýchle odpovede," dodal Tajani. Prieskum inštitútu ISPO ukázal prudký pokles podpory pre odchod z eurozóny a pre návrat k starej talianskej mene, líre. Iba 20 percent opýtaných je za odchod z eurozóny a za návrat k líre, pričom percento tých, ktorí by to pokladali za "pohromu", stúplo od júna do septembra z 35 na 48.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu