Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Taliansko zasiahli masívne záplavy: Najmenej šesť mŕtvych!

Masívne záplavy v Taliansku Zobraziť galériu (12)
Masívne záplavy v Taliansku (Zdroj: tg24.sky.it; ilgiornale; youreporter.it, )

RÍM - Ničivé povodne práve v týchto chvíľach zažíva takmer celý sever a stred Talianska. Tri štvrtiny Benátok, vrátane legendárneho Námestia svätého Marka, sú pod vodou. Na trase Rím-Miláno zostalo stáť niekoľko vlakov. V Perugii a viacerých iných mestách museli záchranári evakuovať niekoľko rodín. V meste Orvieto čakali ľudia na pomoc na strechách budov, zachraňovali ich obojživelné vozidlá a vrtuľníky.

Pozornosť celého sveta pútajú najmä Benátky. Hoci morská hladina nedosiahla predpovedanú úroveň, väčšina mesta je pod vodou. O všetkom najlepšie vypovedajú fotografie turistov, ktorí sa ležérne kúpu priamo na Námestí svätého Marka. O niečo horšie sú na tom iné Talianske oblasti. Kým počas víkendu živel trápil najmä sever krajiny, dnes už krízové štáby zasadajú aj v strednom Taliansku a následkom sa nevyhla ani metropola Rím.

16:30 Niektoré oblasti na severe Talianska už rátajú škody, iné viac na juh ešte stále neodvolali pohotovosť. Ďalšie správy o mŕtvych sa už neobjavili.

14:51 Informácie o obetiach záplav sa rôznia, mŕtvych by zatiaľ malo byť šesť.

13:50 Kanalizačná sieť v meste Perugia je na vrchole svojej kapacity, viac vody nedokáže odviesť. Toskánske mesto Massa zvoláva dobrovoľníkov, ktorí by mohli pomôcť ľuďom v núdzi. Občania si majú priniesť gumáky a lopaty.

13:05 Z toskánskeho mesta Massa hlásia jednu obeť. Sedemdesiatdeväť ročný muž zomrel zrejme v noci na nedeľu, keď zostúpil do svojej pivnice, aby sa presvedčil, či nie je zaplavená. Muž dostal infarkt, podľa jeho manželky mal dlhodobé problémy so srdcom, informuje leggo.it. Voda zmietla aj jednu 73-ročnú ženu. Tá skončila v nemocnici nažive, no vo vážnom stave.

12:50 V toskánskom meste Aulla sa zrútil cestný most. Obete na životoch zatiaľ nie sú hlásené. Z viacerých miest Talianska však prichádzajú správy o zosuvoch pôdy. Niekoľko ciest je prerušených a viacero áut zostalo zablokovaných.

12:25 Vynárajú sa prvé príbehy rodín, ktoré sa zachránili. V meste Massa sa rodina Cipullo zachránila iba vďaka člnu, ktorý našla zabudnutý vo vlastnej záhrade. Na člne prežila 85-ročná stará mama, ako aj dvojročné dieťa, píše Corriere Della Sera.

Masívne záplavy v Taliansku
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: tg24.sky.it; ilgiornale; youreporter.it, )

12:20 Len v Toskánsku je poškodených zhruba tisícka domov. Odhady škôd sa iba začali robiť, môžu stúpnuť.

 

12:10 Podľa talianskych médií sa už Tiber začal vylievať z koryta.Vlaky sa nemôžu dostať do Florencie, sú odklonené na iné stanice.

11:40 Tiber by mal v Ríme kulminovať zajtra. V meste Orvieto zostala odrezaná nemocnica Santa Maria della Stella. V meste funguje núdzová záchranná stanica v budove školy.

11:30 Okrem bežných ľudí a dopravy záplavy spôsobujú obrovské škody aj na poľnohospodárskych plochách. Predbežne ide o milióny eur.

11:20 Zostalo stáť niekoľko vlakov, medzi nimi aj spojenia na mestá Miláno, Pisa, a Rím.V Ríme začala stúpať rieka Tiber, hasiči uzavreli prístup k jej nábrežiam. V Perugii napadlo 130 mm zrážok.

10:00 Zhruba tridsať ľudí zostalo odrezaných od sveta v toskánskej provincií Grosetto.

9:35 V meste Orvieto (región Umbria) sa vyliala rieka Paglia. Školy zostali zatvorené, ľudia čakali na záchranu na strechách. Zasahujú obojživelné vozdilá a vrtuľníky.

 

8:00 Už počas víkendu udreli prívalové dažde na viacero miest na severe Talianska. Medzi prvými to pocítili hlavne ľudia v Benátkach, kde dažďom "pomohol" aj príliv. Hladina v Benátkach je šiesta najvyššia za posledných 150 rokov. V meste Perugia zvolali krízový štáb. Niekoľko rodín v okolí mesta museli evakuovať.

 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu