Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Cirkev prosí EÚ o pomoc: Grécko bojuje s humanitárnou krízou a rasizmom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko zápasí s humanitárnou krízou a rastúcim rasizmom, varovali vo štvrtok dve cirkevné skupiny a požiadali Európsku úniu o pomoc krízou zmietanému národu. V krajine je 50-percentná nezamestnanosť mladých a základné služby sú ohrozené, vyhlásili v otvorenom liste zaslanom z Grécka Svetová rada cirkví (WCC) a Konferencia európskych cirkví (CEC).

"Dnešná hospodárska a humanitárna tragédia v Grécku sú výzvou pre EÚ ako podporovateľa mieru pre budúce generácie," poznamenali cirkevné skupiny na margo faktu, že únia tento rok získala Nobelovu cenu za mier. "V krajine sú momentálne ohrozené základné služby obyvateľom ako zdravotná starostlivosť, a dokonca aj dostupnosť liekov," dodávajú predstavitelia cirkví v liste. "Spolu s gréckokatolíckou cirkvou tiež berieme veľmi vážne politické a spoločenské dopady rozmáhajúceho sa rasizmu a extrémizmu. Schyľuje sa k búrke a tá sa nebude dať ignorovať," upozorňujú cirkevné skupiny a žiadajú lídrov EÚ, aby venovali "urýchlenú a náležitú pozornosť vznikajúcej humanitárnej kríze v Grécku".

Kresťanské organizácie WCC a CEC so sídlom v Ženeve zastupujú cirkvi v Európe a na svete, s výnimkou rímskokatolíckej. Ich predstavitelia sa počas návštevy Grécka stretli so zástupcami vlády a vedúcimi osobnosťami gréckych katolíkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu