Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po vyhlásení prímeria odpálili z Gazy ďalšie rakety: Izrael nereagoval

"Neustúpili sme od svojej bdelosti, zostávame v pozore" (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM - Dvanásť rakiet odpálili včera palestínski militanti z pásma Gazy na Izrael počas prvej hodiny po vyhlásení prímeria medzi Izraelom a Hamasom. Oznámil to hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld.

Izrael a hnutie islamského odporu Hamas sa dohodli na prímerí, ktoré sprostredkoval Egypt, s platnosťou od dnešnej 20. hodiny SEČ. Rosenfeld povedal, že uvedené rakety skončili na otvorenom priestranstve, nikoho nezranili ani nespôsobili žiadne škody. "Neustúpili sme od svojej bdelosti, zostávame v pozore".

Hovorkyňa izraelskej armády povedala, že protiraketový systém Železná kupola niektoré z týchto rakiet zachytil. A dodala, že Izrael zastavil všetky letecké útoky na Gazu, keď nadobudlo platnosť prímerie. V Gaze svedkovia oznámili výbuch krátko po začatí prímeria, ale nik nebol zranený a jeho príčina zostáva nejasná.

Vodca Hamasu Chálid Mašál, ktorý žije v exile, dnes povedal, že dohoda o ukončení bojov medzi Izraelom a palestínskymi skupinami v Gaze stanovuje, že všetky hraničné priechody na palestínske územia musia byť otvorené. Izrael podľa neho trvá na opaku."Dokument zakotvuje otvorenie priechodov, všetkých priechodov, nielen hraničného priechodu Rafah," povedal Mašál na tlačovej konferencii v Káhire. Izrael kontroluje všetky hraničné priechody s pásmom Gazy s výnimkou Rafahu, ktorý sa nachádza na hraniciach Gazy s Egyptom.

Mašál povedal, že ak Izrael bude rešpektovať prímerie, budú ho rešpektovať aj Palestínčania. Budú však reagovať na akékoľvek jeho porušenie zo strany židovského štátu. Na tlačovej konferencii tiež poďakoval Egyptu za to, že pomohol prímerie vyjednať a pochválil Irán za poskytovanie financií a zbraní obyvateľom Gazy. "Vyšli sme z tohto boja so zdvihnutými hlavami," povedal Mašál. Dodal, že Izrael bol vo svojom "dobrodružstve" porazený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu