Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ropná plošina v Mexickom zálive v problémoch: Výbuch a požiar zabil dvoch ľudí!

Výbuch si vyžiadal ľudské životy Zobraziť galériu (4)
Výbuch si vyžiadal ľudské životy (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Pri výbuchu a požiari na americkej ropnej plošine v Mexickom zálive neďaleko pobrežia Louisiany dnes prišli o život najmenej dvaja pracovníci a ďalší dvaja sú nezvestní. Oznámili to úrady, ktoré citovali pobrežnú stráž.

Štyroch ďalších zranených pracovníkov letecky previezli do nemocnice, informoval hovorca houstonskej spoločnosti Black Elk Energy, ktorej plošina vo West Delta Block 32 patrí.
     
Hovorca pobrežnej stráže uviedol, že zriadili veliteľské centrum pre vyšetrenie incidentu. K plošine vyslali vrtuľníky, aby posúdili situáciu a na mieste sa nachádza aj niekoľko komerčných lodí. Smerujú tam tiež lode pobrežnej stráže, špecializované na pátranie po nezvestných a záchranu ľudí.
     
Ropný vrt sa nachádza v mori približne 40 kilometrov na juh od najbližšieho mesta Grande Isle a 86 kilometrov od New Orleansu.

Ropná plošina v Mexickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

     
Zatiaľ nie je známe, či po výbuchu došlo k úniku ropy. Podľa televíznej stanice WWLTV v New Orleanse, ktorá citovala kapitána pobrežnej stráže Petera Gautiera, plošina aktívne neprodukuje ropu a šanca, že došlo k poškodeniu životného prostredia, je veľmi malá.
     
K nehode došlo iba deň nato, ako britská ropná spoločnosť BP  uzatvorila s americkými úradmi dohodu, v rámci ktorej zaplatí rekordnú pokutu vyše 4,5 miliardy USD (3,53 miliardy eur) za haváriu ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive.
     
Výbuch ropnej plošiny Deepwater Horizon v apríli 2010 spôsobil najväčšiu ekologickú haváriu v dejinách USA. Z poškodeného ropného vrtu Macondo 87 dní unikala ropa. Takmer 5 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy zasiahlo pobrežia všetkých piatich amerických štátov v Mexickom zálive od Texasu až po Floridu a katastrofa prekonala aj rozsah škôd spôsobených haváriou ropného tankera Exxon Valdez v roku 1989.

Ropná plošina v Mexickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu