Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Generál Petraeus zo CIA: Hlavný hrdina novej videohry

David Petraeus
David Petraeus (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PARÍŽ - David Petraeus, ktorý odstúpil z postu riaditeľa americkej CIA pre mimomanželský vzťah, napokon dostal celkom dobrý džob - aspoň v najnovšej videohre Call of Duty: Black Ops II, kde postava jemu nápadne podobná vykonáva funkciu ministra obrany.

Ako podotýka v online vydaní francúzske periodikum Le Nouvel Observateur, možno to svedčí o ambíciách, ktoré Petraeus ohľadom svojej kariéry mal a ktoré zmaril jeho prezradený mimomanželský vzťah vedúci k jeho rezignácii z postu riaditeľa CIA.

Dej videohry, ktorá sa v predaji objavila v utorok, sa odohráva v roku 2025. Petraeus, v tom čase už 60-ročný penzionovaný generál, sa stáva náčelníkom generálneho štábu armády lojálnej budúcej prezidentke - tá je podobá súčasnej ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej.

Svoju úlohu má vo videohre aj znovuzvolený prezident USA Barack Obama, i keď len v názve lietadlovej lode - USS Barack Obama. Ako pripomína Le Nouvel Observateur, vzhľadom na to, že videohra vznikla ešte pred tým, ako sa Petraeusov škandál prevalil, nefiguruje v nej ani prominentný generál John Allen, ani Petraeusova bývalá milenka Paula Broadwellová a ani Jill Kelleyová, ktorá sa zaslúžila o to, že aféra vyplávala na povrch.

Vydavateľ videohry ubezpečil, že generál Petraeus sa na výrobe videohry nezúčastnil a ani ho o tom nikto neinformoval. Na projekte sa však veľmi aktívne - ako poradca - podieľal legendárny podplukovník Oliver North, známy z prípadu Iran-Contras, v ktorej šlo o ilegálny predaj zbraní do Iránu v čase, keď tam v 80. rokoch zadržiavali skupinu amerických rukojemníkov.

V súvislosti s aférou North svojho času prišiel o funkciu v Národnej bezpečnostnej rade. Prípadom ilegálneho predaja zbraní sa zaoberal aj súd, ktorý však Northa oslobodil. North teraz pracuje ako politický komentátor a v televíznej spoločnosti Fox New má vlastný program o vojenskej histórii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu