Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Škandál okolo Petraeusa: Vyšetrujú ďalšieho generála

David Petraeus
David Petraeus (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Inšpekcia americkej armády a FBI začali v súvislosti so škandálom okolo bývalého šéfa CIA vyšetrovať aj údajnú nevhodnú komunikáciu veliteľa amerických jednotiek a jednotiek NATO v Afganistane generála Johna Allena. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Šokujúce odhalenie hrozí pádom ďalšieho významného muža americkej armády. Zdá sa tiež, že škandál okolo Davida Petraeusa - niekdajšieho štvorhviezdičkového generála, ktorý pred nástupom do CIA pôsobil v Afganistane - sa môže rozrásť oveľa väčšmi, než sa pôvodne predpokladalo.

FBI našla 20.000-30.000 strán komunikácie - väčšinou e-mailov z obdobia rokov 2010-2012 - medzi generálom Allenom a Jill Kelleyovou. Tá svojimi sťažnosťami na výhražné e-maily odštartovala vyšetrovanie, ktoré odhalilo vzťah medzi Paulou Broadwellovou a Petraeusom.

Kelleyová, považovaná za dlhoročnú rodinnú priateľku Petraeusovcov, pôsobí ako dobrovoľná styčná sociálna pracovníčka pre rodiny vojakov na vojenskej leteckej základni MacDill Air Force Base na Floride.

Nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy v súvislosti s Allenom povedal, že majú obavy kvôli "nevhodnej komunikácii" a nešpekulujú o tom, aký je obsah týchto dokumentov.

Americký minister obrany Leon Panetta vo vyhlásení uviedol, že požiadal o odklad Allenovej nominácie na hlavného veliteľa amerických síl v Európe a hlavného veliteľa spojeneckých síl v Európe. Panetta dodal, že americký prezident Barack Obama s odkladom súhlasil.

Allen, ktorý je teraz vo Washingtone, mal byť vo štvrtok vypočutý v Senáte. FBI o jeho prípade v nedeľu vyrozumela Pentagón a Panetta nariadil vyšetrovanie hlavného vojenského inšpektora. Minister obrany USA už informoval aj príslušný výbor v Senáte a v Snemovni reprezentantov.

Petraeus (60) priznal pomer so 40-ročnou Broadwellovou, ktorá bola bývalou dôstojníčkou. Americký prezident Barack Obama jeho rezignáciu prijal. Milostná aféra sa začala niekoľko mesiacov po odchode generála do vojenského dôchodku a skončila pred štyrmi mesiacmi, spresnil bývalý Petraeusov hovorca Steve Boylan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu