Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Plánovaná smrť alebo predzvesť apokalypsy? Pomník "zdobí" magický dátum

Vilém pri pohľade na pomník neveril vlastným očiam
Vilém pri pohľade na pomník neveril vlastným očiam (Zdroj: iDnes.cz)

JIHLAVA – O mesiac zomriem! Pri jednom z hrobov na jihlavskom cintoríne sa z ničoho nič objavil pomník, ktorý „zdobí“ hrozivý nápis. Na náhrobok neznámeho muža s menom Josef niekto vyryl termín smrti datovaný na 12.12.2012. To, či ide len o hlúpy žart, alebo zúfalý muž na magický deň plánuje svoju smrť, je zahalené rúškom tajomstva. Prípadom sa už zaoberá aj miestna polícia, informoval o tom český portál idnes.cz.

Strašidelný nápis objavil minulý týždeň bádateľ Vilém Wodák na svojej pravidelnej prechádzke mestským cintorínom. Čarovný dátum vyrytý do pomníka mu bil do očí už z diaľky. „Bol som prekvapený,“ opísal svoje pocity Wodák. Z obavy o život neznámeho muža, ktorý sa „dopredu pochoval“, nálezca kontaktoval políciu.

„Oznámenie sme prijali,“ potvrdila jihlavská policajná hovorkyňa Jana Kroutila. Muži zákona sa teraz snažia preveriť, kto je záhadný muž, ktorého celé meno je na náhrobku vyryté a kto nezvyčajný nápis zhotovil. Je totiž možné, že zúfalec chce takýmto spôsobom na seba upozorniť ešte predtým, ako dobrovoľne odíde zo sveta.

Ďalšou možnosťou je, že Josef tak, ako veľa iných, uveril správam o konci sveta, ktorý má nastať už v decembri tohto roka a na apokalypsu sa dopredu pripravil. Aj keď väčšina špekulatívnych článkov hlása skazu na 21.12.2012, nájdu sa aj takí, čo koniec všetkého živého datujú práve na 12. decembra.

Záhadný pomník s ešte záhadnejším dátumom ukrýva ešte jedno tajomstvo. O jihlavský hrob je totiž len tak opretý a za jeho podstavcom sa nachádza ďalší náhrobok, podľa ktorého na rovnakom mieste pred sto rokmi odpočíval Karel Štěpán. S ním je spojená ďalšia magická 12-tka, zomrel totiž v roku 1912.

Ak by však v prípade tajomného nálezu išlo len o hlúpy žart, tak má jeho autor podľa psychologičky Oľgy Hlinkovej poruchu osobnosti a patrí do rúk psychológa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu