Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Zvrat v odstúpení šéfa CIA: Milenka mala mať tajné informácie z Líbye!

David Petraeus a jeho milenka Paula Broadwellová. Zobraziť galériu (2)
David Petraeus a jeho milenka Paula Broadwellová. (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Paula Broadwellová, milenka bývalého šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Davida Petraeusa, možno vyzradila citlivé informácie o septembrovom teroristickom útoku na americký konzulát v líbyjskom Benghází. Špekulujú o tom niektoré médiá v Spojených štátoch a odkazujú pritom na jej októbrové vystúpenie, kde o incidente hovorila.

"Neviem, či ste o tom počuli, ale v tamojšej budove CIA boli väznení dvaja členovia líbyjských milícií. Má sa za to, že útok na konzulát bol pokusom získať týchto väzňov naspäť. Táto teória sa stále preveruje," povedala na denverskej univerzite na stretnutí jej absolventov, medzi ktorých patrí.

Takéto informácie nikto pred ňou nezverejnil a Broadwellová ich mohla získať vďaka svojmu prístupu k šéfovi CIA. Je ale možné, že Petraeusova milenka pri vystúpení v Denveri iba poplietla informácie, ktoré v ten istý deň vysielala televízna stanica Fox News, podľa ktorej traja z útočníkov boli krátko zadržiavaní v budove CIA.

Tajná služba už kategoricky odmietla, že by niekoho v Líbyi väznila. Upozornila, že na to nemá právomoc od roku 2009. Vtedy jej to krátko po svojom nástupe do funkcie zakázal prezident Barack Obama.

Broadwellová vo vystúpení na denverskej univerzite tiež v jednej chvíli hovorila akoby za neprítomného Petraeusa. "Pre generála Davida Petraeusa je v jeho novej pozícii problém, že nesmie hovoriť s tlačou. O (Benghází) má pritom všetky informácie, písal si so šéfom CIA v Líbyi. Počas 24 hodín vedeli, čo sa tam stalo," uviedla.

Petraeus mal tento týždeň vystúpiť v Kongrese na rokovaní k útoku v Benghází, pri ktorom republikáni obviňujú administratívu prezidenta Baracka Obamu zo zatajovania informácií. Po rezignácii kvôli milostnej afére oznámili, že bývalý šéf tajnej služby už v Kongrese nevystúpi. Zákonodarcovia si ho ale napriek tomu chcú nechať predvolať.

Pri útoku v Benghází zomreli štyria Američania vrátane veľvyslanca Christophera Stevensa. Republikáni obviňujú Obamovu vládu, že v Líbyi zanedbala bezpečnosť a že následne o útoku poskytovala zavádzajúce informácie. Americká administratíva ale také obvinenia odmieta.

Do domu Broadwellovej v meste Charlotte v Severnej Karolíne prišla FBI dnes okolo tretej hodiny ráno SEČ. Podľa novinárov prítomných na mieste nosili agenti papierové krabice, ktoré polícia využíva na zber dôkazov. Hovorca FBI dôvod ich návštevy nechcel upresniť.

Milenkin dom prehľadala FBI.
Zobraziť galériu (2)
Milenkin dom prehľadala FBI.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu